Patut ke saya request insulin ☹️

Saya pregnant hampir 30 minggu. Saya baru 6 hari on metformin 1 biji sehari selepas bacaan saya tinggi pada pukul 8 pagi (5.4) dan sebelum tidur (8.1) Sebelum ni 8 pagi sahaja yang tinggi.. 😅 Hari ini saya buat bsp pukul 8 pagi, bacaan sama jugak 5.4 ☹️ Semalam saya stop makan pukul 8 malam, menu saya semalam roti wholemeal 2 keping dan no sugar peanut butter spread.. Saya dapat metformin ni pun sebab saya tanya doktor boleh ke saya makan ubat Dia pun refer pakar and akhirnya saya dapat juga metformin.. Patut ke saya tanya doktor juga untuk insulin? Ke tunggu je review esok dan tengok dia kata apa? Saya dah buntu sebab jaga makan (saya makan nasi 2-3 kali seminggu je) pun bacaan tak pernah bawah 5 kalau pukul 8 pagi 😢😢😢 stress dah mak ni😔😔

9 Balas

sye rasa x perlu lg sis. sis kema dinner awal 6-7pm , 9pm snacking buah yg x manis. tu je caranya. sye pun ank 1st gdm on ubat, pg je tinggi.. lain2 ok je hehe.. sye mmg last2 tu doc nk bg insulin tp sye da 36w masa tu da dkat je nk serah diri kn 38w. ank 2nd skrg gdm jgak tp diet control je. sye mmg jaga mkn, jaga portion sye. kalau nk cek bsp mmg sye mkn awal 6-7pm. mlm sye minum susu je.. kalau tinggi bacaan tu sye repeat lepas 15min, sye buat senaman ringan2 sikit mcm jln2 pusing ruang tamu mcm tu je.. InshaAllah akn okay.. jaga timing mkn, dan jgn stress2.. stress2 pun buat gula spike sis..

10mo ago

Saya tak try lagi snacking malam-malam tu sebab takut spike gula. Dah fobia nak makan buah 😭 Nanti saya try snacking tu pulak..

awak mcm sy pg² 8am bsp tggi..mlbihi 5.5..time² lain ok ja stkat ni..Dan sy pon dh 1w on metformin..td slps sy cek 8am..sy ad mkn bskut oat..dgn air suami.cek jam 10 trun 5.4..lps tu dlm 10 stngh siap msk sy hntam nsik..byk jgk la sbb lpar..pstu sy dh xmkn..dlm 11.45 cmtu sy tumis sayur bayam..ratah cmtu ja..then 2pm..sy cek bsp..4.6..

10mo ago

Saya 8 pagi tu je problem Doktor tanya jaga makan masa bsp je ke Saya cakap hari buat bsp la saya paling hentam makan 😂😂😂😂

huhu saya pun bacaan pagi tu tinggi.. beberapa kali dah merah.. doktor kata boleh dc lagi tapi saya dah serabut jaga makan.. kadang-kadang malam tu tak makan apa pun bacaan masih tinggi.. ingat nak tanya pasal ubat jugak la huhu

jika boleh elakkan pgambilan unt n cucuk. ambil jika readung 3x berturut tdk normal atau hba1c tinggi. doc akn review n inform jika perlu tukar dos atau ubatan, so dont worry ye

Jaga makan dan minum ke sis? Gula bukan dari nasi je. Roti/ mee/ meehun dll. Benda2 macam cekodok, berasaskan tepung. Minuman manis/ kek2 pun sama

10mo ago

Mestilah jaga 😂 Saya memang tak ambil cekodok, air manis atau segala dessert Saya pejam mata sahaja bila mengidam 😂😂😂 Roti pun roti gardenia hijau

sis cuba stop amik roti wholemeal tu..sy stop amik roti tu bru bacaan normal..mkn biskut cream cracker ke..lg better..

10mo ago

Tu la saya nak stop dah. Cukup bulan nanti beli biskut kering..

sis sama macam saya..xtrun juga..5.4..sbb mlm pn sy jnis mkn😂

10mo ago

Tu lah. Masa stop makan awal dalam pukul 6 pun bacaan merah jugak 5.3 😂 Kalau saya dapat bacaan cantik bawah 5 tu sebab saya tak makan langsung and end up kena bebel dengan nurse 😅 serba salah saya hahahaha

mff typo...#air suam

Refer dr awak