Macam bau-bau nak kena cucuk insulin

Bacaan pagi tadi. Saya start puasa jam 4 petang. Last meal nasi putih tak habis, ayam kampung goreng, sayuran mentah (carrots, timun, daun salad), sambal hijau sesudu. Lepas 4 petang saya minum air masak sehinggalah jam 12 tengah malam saya telan sebiji metformin dan masuk tidur. Harini kena ambil bacaan bsp, dan bacaan pagi-pagi dah meroket macam ni. Saya ni pendek kata dah give up dah. Jaga makan tak kena, tak jaga pun tak kena. Makan sikit tak kena, makan banyak tak kena jugak sebab saya akan termuntah. Memang selera makan dah turun sejak fobia tengok nombor. Makan nasi sekali sehari tak kena sebab baby kurang aktif, makan nasi 2 kali sehari lagi tak kena sebab gula akan mencanak macam ni pagi-pagi. Dua minggu sekali memang stress tengok nombor kat glucometer ni. Stress sampai nak bercakap dengan orang pun rasa nak marah. Esok lagi bertambah stress bila kena menghadap nurse dengan doktor. Confirm lah duk zikir ayat sama "ha kenap tinggi ni" Saya ni nak makan pun dah takde selera. Nasi saya separuh pun husband habiskan. Syok tengok ibu lain mengidam macam-macam boleh makan macam-macam. Saya ni teringin milo ais kosong pun rasa nak marah diri sendiri sebab teringin benda-benda macam tu. Telan air liur je tengok orang minum kat kedai. Kalau saya tahu bacaan tak memuaskan hati macam ni saya lenjan je la milo ais kosong pun. Btw saya dapat metformin lepas bacaan bsp saya ada la satu hari tu 2 kali merah Fasting (8 pagi) dengan pre bed (10 malam) Sejak makan metformin bacaan is pre bed cantik. Terus mendadak turun dari 8.1 kepada 4.3 😅 Setakat ni fasting tu je la bermasalah. Doktor pun tak tahu nak buat macam mana sebab tu dia minta saya makan metformin sebelum tidur. Sesungguhnya saya dah tak kuat. First pregnancy pun saya dah tak kuat. Saya taktahu nak hadap yang seterusnya macam mana. Saya tak sampai hati nak bagitahu husband yang saya macam dah takut nak mengandung lagi sekali sebab dia macam mengharap sangat ada anak lagi lepas yang ni..

Macam bau-bau nak kena cucuk insulin
35 Balas

Huuu sy pon ada gdm dulu.. sy kena control makan.. tp kn awak sy tak pernah control makan😅 bila nak cek gula tu je sy tak akan makan mnis dari 2 hari sebelum cek gula.. hari2 selain tu lantaklaa, sy makan apa sy nak.. hihi, sy tak nak stress pasal gdm sy tu.. tup tap sy stress benda lain🤣.. kena scan baby dah nak 3kg yee, belum masuk laluan lagi n kalau tak kluar masa due akan kena induce.. 🤭 sy makannn je sis, tak kisah manis.. bila kluar baby baru 2:55 … tak semestinya scan tu sllu tepat.. hormon tak pernah stabil sis masa mgdung huhu… kesian kita kena hadap macam2 fikiran knn.. takpe yee awak, kita smua mommy2 pernah mngalami stress, cuma tak sama tahapnya.. 💐 semoga bertemu selera dan dapat kawal sedikit sebanyak emosi yee awak.. aamiin

jgn stop makan terlalu awl. Saya mmg ada dm sblum preggy. Bila pregnant jd gdm la kan. 2mgu skali kene monitor bsk dkt kk. Saya mkn paling lewat kol 8-9 tp x minum air manis. Bacaan pagi maintain bwh 5.1 saya pernah try n error sbb saya cek sendiri bacaan dkt rumah. Sy try stop mkn kol 5. Esok pg nya bacaan spike 5.6.. Nak senang sis try n error ja sebelum buat bsp utk kk review. Tp kene bazir sikit la strip test tu.. sy buat gitu je. Bila da jumpa tips n tricks dia saya da x stress da.. Cth mlm nk kena mkn apa bru bacaan ok, nak kne stop mkn kol brapa.. Jgn puasa lebih dr 12jam minima 8jam je, sbb gula akan spike kalau sis puasa lebih jam

kdg² puasa terlalu awal pun buat insulin jd spike jgk. sy pernah last meal 5pm. Seterusnya minum air masak je sampai 8am. Cek bacaan gula jd 4.9. Ada 1 masa tu bacaan jd 5.1. Memang still ok tp biasanya kalau last meal sy 7pm bacaan gula sy akan lebih cantik dlm 4.2 hingga 4.4 je. Jadi kesimpulan yg sy blh buat utk diri sendiri adalah takyah puasa awal sgt. Pastu kalau nk minum air manis minum je sblm 7pm tu. Lepas tu minum la pulak air masak bnyk². Kalau larat 3l minum 3l. Sy buat mcm tu la. Kdg² terlalu kawal pun buat badan stress. Bila badan stress mula la bnyk benda jd tak kena. Enjoy² je

Bertabah la kuat dan bersemangat... Enjoy jek saat mengandung ni... Sy pon bacaan pagi tinggi sampai penah 8..sy da makan ubat kencing manis dan insulin... 2minggu sekali buat bsp dan jumpa doktor... 2minggu sekali sy jumpa doktor pakar di hospital... Makin besar usia kandungan makin sy tak dapat kawal rasa lapar tu... Sampai penah mengigil... Jadi sy makan je la... Reda da kalau tinggi bacaan bsp huhuhuu... Sy penah kawal makan sbb nak dpt kan bsp cantik tp bila scan bby pulak kecil dr usia nya... Huhuhuu jd sy cuba buat yg terbaik untuk bby dalam perut je la...

8mo ago

So far saya scan baby sama besar dengan usia kandungan cuma doktor duk ulang ayat sama "takut baby besar takut baby besar" Bila scan tengok ok je saiz dia and aktif pulak tu..

Sis dah jumpa dgn dietitian belum? Mcm sy lepas jumpa pakar tu baru tau dia saran jgn stop mkn awl sgt sbb nanti esok pagi hati kite tu yg hasilkan gula buat gula tinggi. lepas tu mmg stress lah kan.. Yg sy dah rasa ni kite jgn terlalu stress mikir kena chill² walaupun risau tu mcm ape... mcm sy makan sup sayur dlm pukul 9mlm n minum air limau kasturi. Esok check bp bwh 5.3... sblm ni sy awl stop makan pun esok pagi check gula tinggi.. tu yg pelik rupenye pakar tu kata hati kite tu yg hasilkan gula sbb kite awl sgt puasa mlm tu..

8mo ago

Ada jumpa.. dia bagi meal plan. Pukul berapa kena makan etc etc Saya follow meal plan tu 😅 rajin betul masak sebab masa tu baru baik daripada alahan.. Last-last berat naik mendadak 😩😩 Berat naik tapi bsp cantik Doktor cakap saya menipu bsp pulak 😂😂 Dia cakap saya jaga makan masa hari ambik bsp je Allahu... sedih saya.. so saya tak ikut dah.. berat maintain sahaja cuma bsp naik la hahahahaha

Jangan puasa terlalu awal. kalau nak puasa selepas jam 8 malam. kalau makan ubat metformin jgn lewat2. sayaa dah kena puasa terlalu awal tekanan gula dalam badan naik mencanak. satu lagi kalau takde selera nak makan nasi,cuba makan benda yang bersup. tapi portion sayur tu kena seimbang juga. saya pun mengandung anak pertama & ada kencing manis serta saya pun kurang selera makan. mcm saya,saya kurang nak makan nasi ke apa.saya cuba makan benda yang bersup2. hehe ni hanya cadangan saya sahaja.

8mo ago

Apple cider vinegar ke? Pregnant boleh minum ke cuka epal? Sebelum kahwin memang saya amalkan. Sebab dulu muka berjerawat so saya amalkan untuk clearkan muka. Dulu sampai 2-3 botol jugak habis 😅😅

Hai sis, saya ni ibu first mom yg cucuk insulin 4 kali sehari 🥰 nasihat saya kalau doktor suggestkan cucuk insulin, sis proceed jee. Percayalah, itu yg terbaik. Saya dlu pun stress sbb terlalu jaga makan sampai asyik menangis jee kelaparan. Tp tkut gula mencanak naik. Lepas jee saya insulin, saya hidup mcm normal balik, walaupun jaga makan juga sebenarnye tapi alhamdulillah bole makan apa yg kita teringin tu sedikit. Jangan stress2 sangat. Enjoy jee pregnancy. 🤭 kesian kat baby.

8mo ago

Huhu terima kasih puan.. lega sikit baca komen puan.. 😔 Saya tinggal beberapa minggu lagi untuk enjoy 😅

Slm sis.. Sy cucuk insulin 4x sehari.. Control mkn tp x dapat bacaan cantik Selepas hampir 12x ulang alik ke kk.. Kdg pagi dah sangkut bacaan, kdg pagi ok mlm pulak sangkut.. Mcm dh give up jaga makan minum sb ssh nk dpt bacaan hitam Dr pg sampai mlm.. Sampai sy jumpa 1 produk ni alhmdullilah mkn seminggu cek lps tu dpt straight bacaan cantik... Xperlu dah nk ulang kk seminggu sekali... Nama produk tu ddora.. Sis cuba lah.. Mmg di buat utk ibu2 yg ada gdm ms mengandung

7mo ago

15 sachet

Sabar ya mommy.. paham stress tu, anak sy kecik, sy ada gdm, nk besarkn anak tapi xblh nk mkn sbb gdm. Bila nurse marah, sy tny balik. Skrg dgn ank sy SGA, dgn sy gdm awk nk suruh sy mkn ape. Diam je nurse tu..kdg2 kita control la mcm mana pun naik jgk.. sy hujung2 pun xblh control dah, baby makin besar , kita asyk lapar.. doc siap fikir sy menipu bsp..xpe awk, awk follow je apa doc ckp..cuba mkn ubt sblm tidur, mana tahu blh control gula awk..

8mo ago

Sekarang nak masuk 32 week dah. Saya makan pun dah tak enjoy macam dulu. Makan semata-mata nak kira kick baby je 😞 so bila dia dah gerak ok tu saya rasa tak yah makan dah 😔

sabar ye sis..sya pun time preg sangkut gdm sampaikan kena tambah dos sekali makan metformin huhu..kalau sebelum pi check up jumpa doc kena ambil bacaan bsp 3 hari sebelum..tapi tulah setiap pagi dan lepas dinner confirm tinggi bacaan huhu padahal berhabis diet tidak makan itu ini..cuma tahan hati dan perasaan je lah nak makan yang sedap2 tambah2 lagi yg manis🤣syukur juga after bersalin check balik bsp minum air gula tidak sangkut..