Perut kecil

Saya pregnant dh 5bulan ..tapi perut nmpk kecik... Bila g check dekat klinik ad la mulut2 mommy2 ckp yg diorang baru 3 bulan tp perut dh besar x mcm saya ni...dengar diorang ckp mcm tu pon stress dh rasa..🥲😭 Boleh bg tak kata2 motivasi sikit dekat saya ni..help

58 Balas

saya pernH bersembang dgn ibu2 yg mulut mcm ni. saya gemuk, tapi memang xnampak bump. gemuk saya bukan obes, cuma berisi sikit je la. bby size ok je. berat pon ok. saya counter diaorang dgn kata, "alhamdulillah, pregnant ni awal2 xde nampak bump. Kalau x jenuh nak kena beli dan pakai baju pregnant awal2. malas taw, pakainya kejap je. kadang risau jugak, kalau perut nampak, entah baby besar atau kita ni gain weight terlebih. dedua risiko bahaya. akak baby berat ok ke?" kahkahkahkah 🤣 memang muka cuak habis la kalau siapa yg celupar sngt dgn saya. saya gdm masa first pregnant. second ni bukan gdm dah, confirm diabetic 🤣 tapi baby setakat ni xpernah la berat over dan saya pon xpernah gain weight melampau2. alhamdulillah terjaga lagi. bump nampak ke x, jnji anak sihat. tapi kalau saya, xnampak bump lagi bagus. sebab ada taw laki2 jahat yg xboleh tgk bby bump ni. allahu minta dijauhkan, seram s***

Salam sis, first of all kenapa nak perut besar2 ye ? Sy time pregnant masa 7 bulan baru nampak perut. Sy lg suka sbb tu maknanya sy tak gemuk sgt time pregnant ni. Maybe misi2 tu badan chubby2 kot. Igt senang ke nk bawak perut besar2 ni😅 Makin besar dgn strech marks nye laagi dgn tak selesanya nk tidur. Yg perlu sis fokus is berat baby normal cukup. Sengih je dkt misi2 tu sbb mungkin diorg jeles perut sis comel je. 🤭 Besar2 nk g mana ntah.. baju pun kena beli lain tau sbb tak muat. Kite ni pakai baju time before pregnant pun still boleh tau. Takde apa yg perlu disedihkan sis. Kalau ibu dgn baby normal should be okay, alhamdulillah.

2y ago

saya first babg..skrg dah masuk 22 minggu..alhamdulillah tak ada yg perasan saya preggy.. saya jenis badan sedang² xkurus xgemuk.. jadi alhamdulillah.. sebenarnya perut sya nampak buncit dah kalau xpakai baju. bila dah pakai pemakaian biasa..badan sya nampak dari luar biasa saja.. jadi maksudnya masih berjaya menutup aurat dengan baik. xnampak baby bump bagai.. dan syukur juga 1 pekara maksudnya mudahan pas bersalin..nanti saya kurang lah perut yang melendut sebab perut xbesar..mmg ada ja yg persoalkan..eh xnampak perut awak.. eh mengandung 5bulan dah? ingatkan baru dtg nak buka buku..ada lagi yg jenis mulut2 asam..dia kata laa..ngandung ke..naper kecik sgt perut..baby kecik ke..baby xokey ke?biasa kalau dah 5 bulan perut bulat macam bola katanya.. ermm...😂

sis bersyukur la prot kcik, susah tau prot besar 😅 mcm Sy pregnant twin, mmg awl2 dh nmpak prot.. pregnant 3bln seluar dh start xleh pkai sbb ketat xmuat area prot.. & now 7month +++ g mne2 smue ckp Sy pregnant 9m Abby prot tlmpau besar even laki sndri Pon ckp besar sgt.. & bile prot besar ni brat tau x, nk jln mmg mengah je sllu, nk bgn Dr katil Pon tpakse en somi angkat.. kaki xyah cakap la, cramp mnjang je + bengkak lg.. skit nye Nauzubillah.. jd sis, hraukn je ape org cakap.. tu kire bonus utk awk tau.. paling penting Skrang ni awk & baby shat2 je.. yg lain abaikan je ok.. mulot org kte xleh nk tutup, jd jln trbaik abaikan & pekakkan telinga.. fokus kt dri & baby okey 🥰 semangat ye..

Doktor kata perut besar susah sikit nk kempiskan lps bersalin. Waktu awal mengandung masing2 bangga lawan perut siapa paling besar, ada yang lekehkan saya yg perut saya tak nampak walaupun dah masuk 5bulan tak mcm dorang perut dah besar walaupun baru masuk 3bulan. Bagi saya asalkan baby dalam perut sihat sudah. Sekarang saya 8bulan dah dekat due ramai pulak yg tegur anak saya mesti besar 3kg lebih. Saya malas nk layan mulut orang, sy senyum je buat taktau. 😌

2y ago

Ye sis. Asalkan sihat selamat keluar dari perut. 😊

Betul tu mmg stress bila dengar org ckp mcmtu.. lagi2 bila orang yg rapat dengan kita cakap mcmtu. Jd sensitif.. tp lepas check up tiap2 minggu, doktor kata tiada masalah semua okay dan normal, alhamdulillah. Yg tu je sy nak dengar.. lepastu sy hirau kan je apa orang nk ckp. Skrg sy dh 36 minggu berat baby pun dh mencecah 3 kg walaupun berat hanya naik 3kg sepanjg pregnant. Semua ats badan masing2, pengalaman pun berbeza 💖

Abaikan je mulut puaka orang camtu sis, yang penting baby sihat perkembangan cantik membesar dengan sihat. Nak baby and ibu sihat je, tak semestinya perut kecik baby ada masalah. Ikut badan masing2, sis kena positive and kuatkan mental dan fizikal lagi2 masa mengandung ni mudah ter overthinking haha. Jangan layan diorang fikir kan pasal sis dengan baby je okay semoga kita semua selamat bersalin dan baby sihat In shaa Allah 💕

Saya memang suka perut kecil, orang tak perasan sangat saya pregnant. Ni dah nak 34 minggu nampaklah juga. Kesian tengok perut besar, nak berjalan semua susah sikit. Alhamdulillah perut tak besar, nak gerak senang. Cuma sekarang ni pun solat duduk sebab tak boleh nak sujud. Sujud masa duduk pun senak betul. Bersyukurlah perut besar ke kecil, yang penting bulat lonjong bukan petak 🤭🤭

2y ago

sya tergelak baca.. bulat lonjong bukan petak sist..dah lah sdg minum air😂😂😂 nasib x tersembuq😂

perut tak sama sis.. kaka sy hamil skrg 6 bulan kalau dia guna baju besar langsung tk nampak perut dia.. kecuali dia guna baju kcik bru timbul sikit perut dia.. sis tak usah risau yg terpnting baby dlm kendungan sihat.. jng ambil hati klo ada mulut2 yg ckp.. ibu mengandung x boleh stres2 ya... semoga sis sihat selalu dan baby tu... doakan saya semoga saya juga hamil di bulan ini🌹🙏

sy anak 1st pegi emergency ckp nk bsalin diorg senyum2 ckp jgn gurau kat hospital... bile sy bg buku pink diam diorg terkejut sbb ckp perut xnmpak... sy ckp nk sy bukak baju bru nmpak ke.... terus diorg tolak sy ke atas wad bersalin...by the way x slahkan diorg.. mmg perut sy kecik mase tu.. baby klua pon 2.8kg je... alhamdulillah.. dah 15tahun anak skrg...

2y ago

sama dengan sy lah baby keluar 2.8kg jgak .... walaupun prggy 9bln tetap tak nampak sgt perut ramai yg cakap macamtu sebb perut sy kecil

Sekarang maz preggy 5 month dah jugak, alhamdulillah baju2 lama semua boleh pakai lagi siap boleh pakai baju husband lagi 😂 sebab baju husband semua kecik2 je. Kalau xpakai baju memang gemuk ke depan je perut bila pakai baju nak keluar, alhamdulillah xnampak sgt pun. Cuma seluar kena pakai yg bergetah je semua sebab senang nak naikkan atas perut ketika berjalan baru selesa 🤗