SAMYANG RAMEN

Saya pregnant 12 weeks, boleh ke makan samyang ramen? teringin sangat huhu

21 Balas

musim korea kan masa preggy skrg ..masa saya sgt2 x suka baik makanan atau orgnya...last2 baby saya keluar muka pun ala korea putihnya😆 sikit ke byk perencahnya tu klu utk rasa x salah tapi masih 12week so puasa je la dulu....nant pedih ulu hati sbb awal2 kandungan mcm2 nant yg timbul ketidakselesaan tu.... pastu kandungan garam yg tgi....tapi klu dah x tahan sgt ikutla semua petua di atas...semua rasional... x preggy pun leh ngidam lagi kan yg preggy😉

Bab pedas ikut perut sendiri ya, kalau tahan makan. Kalau tak, elakkan atau kurangkan perencah bg tk pedas or masak letak susu ke cheese ke. Sy sepanjang mengandung makan pedas yg melampau tp sbb perut sy tahan dan consult dgn doktor pun dia ckp selagi sy okay tkde cirit ke apa jd boleh je nk makan selalu. Cuma masuk 3rd trimester bila selalu pedih ulu hati sy kurangkan mkn pedas

2y ago

saya masak samyang pun dgn susu semalam ganti cheese. sbb sebelum ni pun saya akan campur dgn cheese, tak tahan makan kosong pedas dia. hahah

Boleh dengan sekadar mencukupi. cuma mungkin akan bg kesan asid reflux / pedih ulu hati lah sbb makan pedas. kalau saya, saya memang elakkan makan pedas sbb sblm hamil memang perut saya sensitif. Masa hamil, nak elakkan pedih ulu hati tu, saya elakkan makan pedas. kalau nak makan, just setakat calit kat lidah je. 😂

Makanlah dlm 2-3 suap, yg lebih tu minta suami tlg habiskan ke.. Kalau perut awak tahan, boleh saja, cuma makan takat nak lepas rasa mengidam tu cukuplah.. ade org makan pedas okey, bila membuang baru rasa pedih tu.. jadi sikit² okeylah, sis 😄

kalau awal² elakkan sis..sama la mcm sy mmg sagt² teringin ..tp sy tahan² smpai dh 34weeks baru berani mkn tu pon sos perencah dy sy buh sparuh je...skrg dh 37weeks tgu hari je ni...doakan sy ye semua semoga bjalan lancar...

seeloknya elakkan makan makanan pedas di awal kehamilan takut kene pedih ulu hati. kalo dh teringin sgt cukup sekadar merasa sedikit, jgn bedal smpai sepeket la ye. Ape2 pun ikut penerimaan badan gak.

Kalau ikutkan tak digalakkan pon sebab ramen tapi sye ni seminggu straight makan ramen tp rencahnya letak separuh je sebab tak lalu nak makan benda lain. Ramen je lalu. Kandungan sye baru 11weeks.

1y ago

Boleh tapi sye tak tahan pedas sgt so letak sikit2 then rasa tahap kepedasan mne yg mampu huhu

sama sis. harini pun mengidam samyang chicken flavor😋 tapi suami tak bagi sbb pedass. last2 mintak je suami buat grg Maggie ermm yummm yum.dgn kopi pns2. Puas hati Puas perut 🤭

boleh, perencah dia letak separuh saja.. mana2 megi pun letak separuh saja, sebab kandungan garsm dalam seasoning mee segera memang lebih..

Same....sy 12week...teringin sgt....try dulu masak pakai susu...n letak cheese....asyik tgk Korea mkn jew....teringin...🤣🤣