Ramen samyang

Saya baru 19 minggu. saya teringin nak makan ramen samyang boleh ka #ingintahu #firstmom #pleasehelp

14 Balas

Boleh je.. sis tambahkan gula sikit kat sos dia tu untuk kurgkn pedas dia. Sy sendiri memg x berani nak mkn ramen. Ngidam juga nak makan ramen awal mengandung haritu, husband marah tak bagi takut sy sakit perut. Kalau ikutkn tak elok. Jangan kerap selalu mkn ramen ya. Tpi sis teringinkn, boleh cuba cara sy ckp ni. X de masalah klu perut sis tahan. Klu sy sendiri, memg x thn mkn peds waktu mengandung ni. Mkn peds sikit je haa mula la perut memulas n pedih perut. Dr pun ckp, mknn peds, berminyak, masam, tajam blh menyebabkn perut memulas n x selesa. Sesetengah org blh gastrik.

pengalaman saya,makcik saya time tu dh masuk 8 bulan,lepas makan ramen(jamah dalam sesuap) dia terus sakit perut and perut dia berombak2 mcm baby tu menggelupor kt dlm perut..terus g hospital..mujur tak de pape..tp sye jamah sesuap,okey je..mungkin bergantung pada ibu tu sendiri...kalau teringin cuba dulu jamah2 sikit...huhu

Kalau ikut pengalaman saya pregnant pertama, boleh kata tiap minggu asal pagi nak makan samyang 😅. Teringin sangat. Memang makan, dari pedas sampai paling pedas. So far alhamdulillah okey. Tapi tak disarankan selalu macam saya ni, maggi makanan segera 😂. Kalini pregnant tak boleh pula handle kepedasan maggi tu 😂

Boleh. sy mmg gila pedas and suka makan benda tu. dari 4w tahan² sbb awal² kandungan takut nk makan tp doc ckp boleh je makan pedas cuma nti perut tk selesa. so masa dah 17w kot tk ingat.. atas 12w dah okay sikit sy bedal samyang tu hehe puas nya dapat makan lps berapa lama tahan

Boleh sis..makan berpada pada hanya untuk hilangkan teringin..ada doktor share mommy pregnant boleh makan pedas..hanya ibu yang rasa pedas baby takkan rasa apa2..

2y ago

Betul tu. Boleh je tambahkan gula sikit kat sos dia tu. Nanti sosnya akan jdi manis sikit n kurg pedas. Klu sy, memg x tahan peds masa mengandung ni. Sikit je pun dh pedih perut.

bru kmrin sy mkn dlm 1sudu je..buat rasa sbb sy jnis kurg mkn pedas..bile mkn sedp pulak..nk mkn byk tkot nti ceri bery pulak..jdi la dpt rasa ckit pon..

Boleh je.. Saya hari2 kena makan pedas, Kalau tak, makanan tu jadi tak sedap 🤣 So far takda masalah.. Alhamdulillah sekarang dah 33weeks 😊

2y ago

Hehee kalau berpada takpa.

Samaaa saya pun 19w.. Saya bru makan samyang mula2 takot risau tapi teringin sangatttttt alhamdulillah so far okay je moga tkde pape yg serius 😭

2y ago

@SITIAISYAH smoga dipermudah segala urusan dan sentiasa dalam berkat rahmat serta lindungan Allah.. Smoga awk n baby sehat2 selalu 💕

risiko tanggung sendiri, sakit perut ke sembelit ke, tabah je la. perencah tu pakai separuh sahaja , makan sekadar nak rasa atau hilangkan ngidam

2y ago

Boleh je tambahkan gula sikit kat sos dia tu. Nanti sosnya akan jdi manis sikit n kurg pedas. Klu sy, memg x tahan peds masa mengandung ni. Sikit je pun dh pedih perut.

Boleh try makan sikit dulu jangan banyak sekali gus. biasanya negative side effect makan pedas ni pedih ulu hati .takut awak tak selesa.