Luahan makan anak

Anak sya nk msuk setahun dah...tpi still tkmaw makan...dia mkn pon sikit sgt...sya nie dh try kreatifkan diri...macam2 jenis sya buat mkanan...tpi hasilnya mkn sikit...kdg rasa down...lg terasa bila org ckp...kita nie tk bg ank mkn...padahal kat rumah mcm2 kita bt tpi dia yg tkmaw... Org sekeliling ckap sya tk bg anak nasi la,tk bg mkan la..pstu nmpk anak sya tgh mkn...diaorg tegur "sikitnya dia mkan,tk sedapp kot" Mampu pendam ja apa org ckp...takot bila blas nnty gadoh plak...lg2 yg bercakap kebanyakan yg tua2...

7 Balas

awak anak kita sama ja, anak saya sblm masuk sthun makan 3-4suap ja. lepas masuk sthun baru slow up tuh pun sikit tapi better dari dulu. still kena dgn org duk kata itu ini, banding, tipu kalau kata tak down. tambah yg kata family sendiri. saya ada buat makan sekali, bagi dia makan sendiri , siap beli vit. dgn ubat cacing konon nak naikkan selera ,tapi sama ja. last saya biar, tak paksa taknak stress, sbb taknak dia pun stress time makan kena paksa, kita pun enjoy . bab mulut org, ignore ja, akan ada time depa akan makan , kena byk sabar okay.

sabar sis, biarlah org kata apa pun, sis just ke depan je jgn dgr apa2 org ckp! jgn stress mommy 🥰 sis ada buat oral stimulation? bersihkan dalam mulut dia setiap kali lepas mkn or susu dgn kain bersih atau pun yg sarung jari silikon tu. anak2 setahun ni dia dlm individuating phase mcm 'boss' dia tentukan nak mkn sikit ke nak mkn byk ke haha dan mcm2 lg lah perangai dia. cuba sis bagi dia mkn sendiri pula. sis ada try finger food? ada byk lagi sis reference yg sis blh tgk, search FB Happy Baby Food Malaysia

tkpe sabar je dan teruskan bagi mkn .. anak saya waktu 8-10 bulan mcm tu pun kurang makan .. skrg dh setahun dh naik selera makan dia . mungkin budak2 ni ada fasa2 dia . tkpe asalkan dia makan juga beberapa suap pun dh ok and janji dia sihat dh syukur dah . bab berat ke org judge itu ini tu jgn fikirkan sgt janji berak dia ok and aktif okay lah tu

maybe anak sis mau bejalan @ mau tumbuh gg .. mcm anak sya pun bgtu la perangai sampai saya yg high blood .. as long anak mnyusu n aktif. for me ok la .. bgi biskut bby pun ok jga ..stay strong mummy !

besa la tu.. usah didngr sgt ucapan xelok untk prasaan kita.. ank sy pun sthun lebih bru 2 3 hri ni mkn lalu.. itu pun 1 sudu ja.. hehe.. biasa la tu sis.. doa bnyk2 k..

Biasa tu sis. Anak lain2 ragam. Anak saya pun masuk setahun kurang makan, sebab nak main je. Mungkin tak selesa sebab gusi bengkak nak tumbuh gigi juga kot.

Sama anak sy.. Umur setahun dah tak nak makan sangat. Kuat meragam. Dah pandai marah2.. Dah ada perasaan.. Mungkin tak selesa gusi...nak tumbuh gigi..

7mo ago

Yelah sis! Sama anak sy dia marah tuuu high pitchhhhh. Hahahaha sy pun tak tahu apa salah sy yang dia marah.