Mesti berilmu bila nak jadi seorang ibu :)

Saya perasan soalan2 yg ditanyakan dlm apps ni kadang2 tak berilmiah. Tak salah utk bertanya tp kita mesti la proaktif dalam mempelajari ilmu2 pregnancy, terutamanya dari minggu ke minggu. Kalau malas membaca boleh dgr video2 di youtube search saja week1 pregnancy info, akan keluar macam2 ilmu yg kita boleh belajar. Kita pandai nak kahwin, pandai buat anak, apa salahnya belajar juga setiap aspek pregnancy, dari segi perkembangan bayi, dan perubahan badan seorg yg mengandung. Lagi byk yg kita tahu sebenarnya akan lebih prepare mental kita sbb kita rasa sentiasa bersedia, kita tak cepat panik dengan simptom2 pelik yg berlaku dkt badan kita. Contohnya, payudara rasa sakit minggu ke 8, adakah ia normal, teruslah google “is breast pain normal week 8 pregnancy”. Sekelip mata dpt jawapan. Ni pergi klinik tak mahu, belajar x mahu. Best tau sebenrnya kalau kita aware setiap minggu apa yg berubah pada badan kita yg mengandung ni, seronok, kita akan rasa lebih bersyukur, kagum dgn keupayaan badan wanita boleh berubah utk accomodate bayi dlm rahim. Ilmu tu penting. Jom kita sama2 belajar ok? ? tiap minggu saya sgt excited nak tgk video atau google apa2 psl pregnancy. pada masa yg sama, minggu2 sy akan update suami sy apa yg berlaku pada badan, berdasarkan ilmu yg sy belajar. Secara tak sengaja suami pun happy, dua dua “well informed”. Tak cepat gelabah dgn simptom yg tak pernah berlaku pada kita contohnya semalam tiba2 jari2 sy sakit rupanya third trimester ni normal je. Check up jgn miss, apa2 soalan yg kita dah google, double check dgn nurse di KK, mereka sangat membantu. Alhamdulillah sy dpt nurse yg sgt caring. Alhamdulillah skrg sy sudah 33 minggu mengandung anak pertama. Skrg sy sibuk belajar tentang kontraksi, tanda2 nak beranak, dan breastfeeding. Doakan sy mampu breastfeed anak pertama sy nanti ?Semoga urusan kita semua dipermudahkan. Doakan saya juga mommies! ??

27 Balas

Totally agreed!! Bukan nak kata semua soalan tu tak boleh ditanya, tapi, masing2 dah besar... Soalan ada yang tak logik pun nak tanya terutama yang perlukan direct ke doktor dan seangkatan. Dalam ni pun, search je topik, keluar suggestion artikel terus, semua kt hujung jari... Nak ada anak pn kena ada ilmu persiapan diri dan pasangan, inikan pula nak jadi mak2 ni.. Kadang, kita kena sedia maklum, ada soalan merepek dalam ni dan ada mata2 lelaki yang menyamar dan sebagainya..... Plus, boleh search juga dalam ni untuk tau soalan berulang @ tak, sbb boleh keluar suggestion, klik je nk tgk yg post ke, artikel ke kn.. If yang bertanya tak ada pengalaman sekalipun, kalau awk join group org yg dah lama sangat tunggu nak anak, awak akan faham untuk belajar cari dulu dari sumber yang sahih. Anyway, semoga dipermudahkn urusan awk ye... Insya'Allah, aamiin2 YRA...

4y ago

Cara awak komen ni seolah2 tidak membenarkan ibu2 baru bertanya soalan dalam apps ni. Logik atau tak logik itu bukan masalah nya . Kot2 betul mommy baru tu tak tahu tempat nak bertanya.. Kebetulan apps ni dia yakin bole menjawab pertanyaan nya. Why not? Logik x logik pun klu u ols yg expert ni xnk jawab abaikan je la.. At least akan ada yg baik hati yang akan menjawab soalan tu..

Bagi saya, Semua bakal mommy berhak tanya apa yang dia nak tahu kat apps ni. Mungkin bakal mommy tu 1st time jadi mommy, rasanya tak salah kot banyak bertanya.ofkozz lah boleh Google sendiri soalan2 tentang pregnancy ni. Tapi at least kalau bertanyakan pendapat mommy2 yang lain x salah kot. Lagi banyak pendapat lg banyak ilmu yang mommy to be tu dapat.. Tak gitu? Yang mommy2 yang dah expert kat dalam ni kalau dpt berkongsi ilmu dengan mommy to be kan lebih bermanfaat. Kalau nampak soalan berulang kali tu, kalau mommy2 yang dah expert ni taknak jawab. Its okay, hak u ols taknak berkongsi..

4y ago

Mungkin dengan cara bertanya dalam apps ni salah satu cara mereka yg newbie tu mencari ilmu dan mereka selesa dengan cara itu. Kita tak tahu kan.. Kita tak boleh salah kan mereka juga. Jikalau kita rasa soalan mereka sangat tak masuk akal dan remeh, kita boleh ja ignore. No problem

Mybe dorang dh pon bace artikel2 tu, tpi xfhm or artikel tu yg sush untk difahami...jdi dorg brtnya la kt apps ni, xsemua org skali bce tros fhm...ad sesetengah org tu dy bce tpi kurg fhm, ataupon dorg nk kn lbih kepstian drpd org2 yg dh berpengalaman MAYBE! So kite pk positif jela...😊 Tpi ap yg sis ckp tu memg btol...sya pon sokong...👍🏻

4y ago

Boleh je bertanya soalan dlm apps ni. Tp kena ingat org dlm ni bukan doktor2 ke nurse ke. Kadang2 sy baca ada bg tips bukan2, yg bahaya dkt baby. Cuba kalau yg bertanya tu ikut je dgn alasan sbb org yg bg pendapat tu ada pengalaman? Sedangkan cara tu membahayakan baby. Tak kena dkt baby dia tak semestinya selamat utk baby kita. Lagi pulak org kita ni lg percaya tips2 mcmni daripada doktor.. Xkisah org nk tanya. Cuma x berapa suka ada certain tu tanya sini, tp xnak pegi klinik 🤦🏻‍♀️ 🤣🤣

Kalau nak tambah ilmu tgg breastfeeding sebelum bersalin, saya nak cadangkan follow Dr Nurhaya Lactation Center di facebook. DNLc ada buat kelas antenatal breastfeeding online, topik yang dibincangkan memang merangkumi semua aspek dari asas penyusuan hingga baby behavior supaya kita paham kenapa anak kita nangis ke taknak menyusu ke etc.

4y ago

Thank u so much! Sy byk belajar dr eja confinement di instagram and lactation nurse hosp sy je. Alhamdulillah dpt fully bf mula minggu kedua. Nanti sy akan visit page tu, tkasih sgt2

setuju dengan sis...lebih afdal kita cari info atau tanya doktor terus...kadang tu, sy baca dorang da tanya doktor dan doktor da beri jawapan, tapi masih tanya di sini...kita bukan arif sangat cuma kalo ada apa2 informasi, boleh la cari kepada yang sepatutnya...

Thank you semua yg reply! MAsa sy post ni 33 minggu. Skrg baby sy dah 41 hari umurnya.. alhamdulillah dgn ilmu yg sy belajar masa pregnant, and prepare breasts sy utk breastfeed, alhamdulillah sgt2 sy mampu fully breastfeed baby sy! 😍

Masa pregnancy ni bukan saje kena tau pasal pregnancy saje, parenting tips lagi lah penting, mcm mn nk handle baby klu nangis je non stop etc. pospartum depression yg bakal dihadap oleh ibu berpantang juga perlu dititikberatkan.✌

4y ago

Yup.. Betul sgt..saya setuju..

True..kena rajin membaca..saya dr first baby suka sgt langgan buku pa&ma..byk info pasal keibubapaan dlm tu termasuk pregnancy..skrg lg senang goggle je..semua ada..nak tak nak je kan...boleh tambah ilmu & pengetahuan ..

Akhirnya, ada juga yg sama pendapat dgn sy. Bila kita tegur dikatanya sombong apalah. Dia sekadar bertanya kononnya. Tapi soalan dia tu seolah semua org dalam ni doc pakar wanita & bayi .

4y ago

sy setuju. ad ckp xnk komen scroll je laju2... jgn bitter sgt.. 😅 aptb

sama sis..tapi sy tiap minggu asyik search kantung kosong je 😅 sbb mmg tu yg blaku pd sy..tapi best jugak sbb dpt ilmu baru...pastu bc pengalaman org lain dlm blog...