Siapa tahu cara mohon fasakh daripada suami?

Ada sesiapa tahu cara mohon fasakh daripada suami? Hidup saya terkenan, jiwa tertekan. Saya stress. Suami tak bekerja, tak pernah bekerja. Alasan, beribadat je tapi tak nampak pun asyik beribadat nya. Saya yang bekerja. Tanggung keluarga. Segala benda, saya yang bayar. Dah macam tu demand nak duit gaji saya di transfer ke dia. Stress... Stress. Kalau tahu bersyukur tu, tak pe lah jugak. Dah lah tak membantu kerja di rumah. Basuh pinggan mangkuk, kemas rumah, segalanya still saya yg buat. Saya ni pikul tanggung jawab suami dan isteri dibahu saya Tak cukup tu, pandai2 pulak dia request keluarkan duit kwsp saya baru2 ni rm5000. Dah keluar tu, dia paksa transfer lebih separuh ke akaun dia. Saya ni, setiap bulan takde duit simpanan pun. Yg dah ada pun nak dikeluarkannya. Bila saya tegur, cakap tak payah risau, adalah rezeki. Bila saya marah, kata saya isteri derhaka. Saya tertekan.. Saya depress.. 😭😭😭. Suami tak macam suami orang lain yg bertanggung jawab. Sampai bila saya boleh bersabar?

16 Balas

Pergi je jumpe peguam syariah terus. Tuntut fasakh kita xperlu mtk izin suami ke ape. Takyah tunggu ape pun, dh kalau terang2 nafkah basic pun xleh bg kt anak bini. Pastu tanpa rasa malu demand duit bini suruh bini pulak jd tulang blkg kluarga, rasanya sgt useless n pointless kalau sis terus bertahan hidup dgn laki mcm ni. Laki ni mudah lupa diri bila senang. Die dah rasa selesa sbb senang dpt ape die mintak, itu yg hukum wajib pun die lupe. Kawin nak sgt, tanggungjawap xnak pikul. Pastu bg alasan nk beribadat sepenuh masa pulak. Hello.. abis tu bini tu xperlu masa n ruang utk beribadat sama ke? Yg tunaikan nafkah tu bkn buat ibadat ke? Jgn bg muka sgt smpai laki jd penunggang agama sis.. takut esok2 makin naik lemak pulak

2y ago

soalan dh setaun wak😄

sy doa kan sis kuat semangat.. jangan berpatah balik.. sy ade sedara belah suami yg mcm ni.. taghblik.. (sorry xreti eja 😂😂😂) sebijik mcm suami sis.. sampai ketua sis.. isteri gaji besar ye.. +-10k.. tp nampak miskin.. rumah tak terurus, anak2 terabai.. kalah anak2 org yang tak mampu.. org sekeliling mengutuk family tu.. ni hakikat.. jadi nya.. kalau boleh kuatkan semangat.. jgn bertahan utk org mcm ni.. xpernah berubah.. makin lama, makin susah nak berpisah.. terutama bila dah beranak pinak.. yg kesian nya nanti menganaiya anak anak pulak..

Semoga ada jalan pyelesaian yg terbaik utk sis sy doakan..cukup lah tu bsabar sis..dlm rumahtangga kena bkerjasama..apa guna sebuah pkahwinan tp seorang je yg berusaha keras.sorang lg xmembantu apa2..apa2 pon sis ambil langkah keselamatan ye...sy risau dgn kes baru2 nie..minta fasakh kene bunuh suami..minta tolong adik beradik, saudara, atau kawan yg dpercayai teman..mungkin sis boleh telefon dulu ke pjbat agama.tny mcm mne prosedur nya..kalau xpon boleh terus ke pejabat agama bdekatan..

Besarnya ujian sis..bertabah sis,ini dugaan untuk sis..sebaiknya,bercerita dengan keluarga terdekat dahulu,minta pendapat & buat aduan kepada pihak tertentu secepat mungkin..teruskan & mulakam hidup baru,jangan patah balik..sis ada hak untuk kehidupan sis,sis boleh capai kebahagian untuk diri sendiri.. Kalau sampai dah menyusahkan isteri,lelaki macam tuu tak layak digelar suami..maaf ya sis saya terkasar.

p habaq la dia xbg nafkah..xsusah sis... nafkah atas suami..suami xboleh nk ambik duit isteri.. walaupun isteri gaji besar..awk boleh tuntut duit yg selama ni dia ambik dari awk..Sebb awk BG terpaksa..kira dia hutang NG sis..sis p cerita kt pejabat agama sama yg sis luah dlm ni.. insyaallah Allah permudahkan urusan sis...lelaki dayus...

3y ago

tau buat amal ibadah..tpi kewajipan seorang suami n ketua keluarga kena tahu..tu alasan je dia xmo kerja..Lau betul dia buat amal ibadah..dia mesti tahu hukum sebagai suami.. tagungjwb suami..dia tahu derhaka isteri.. derhaka suami dia xkira..derhaka pada Allah dia xambik kira..makna nye dia tu derhaka kepada Allah melepaskan tagungjwb sebagai suami

ya allah ksian nye sis.. kalo sy mau dh ke tnjung rmbutn.. errmm melgkah laa sis, smpi bila nk hdup mcm tu.. mudarat diri.. kita isteri pn ada hak.. jgn krna taat & takut, hti jd xiklas dan hak kita xterbela.. hdup dgn ank2 sis, insyaallah ht akn lebih aman.. sy doakan smga allah mudahkan urusan sis 🤲🏼

Lelaki mcm ni la kta pggil pnunggang agama yg rosakkan nama Islam..sbenanya x beramal dgn akhlak islamiah pn.. jgn pcaya lg lelaki mcm ni, trus g pjbt agama n mahkamah, tau ckp isteri derhaka je..dia yg dayus tu x sedar diri.. ckup la tggung biawak hidup mcm ni sis..u must move on

Xpe sis.. Ujian sis besar sbb nk dpt rezeki yg x sangka2 tu.. Sis jgn tertekan k.. Sis pkir Allah da plan hidup sis elok2.. Die bg ujian sbb die syg je.. Positif je k.. Skang pergi je pjbat agama laju2.. Tinggalkn manusia mcm tu.. Hidup dgn ank lebih mbahagia.. Insya allah

moga dipermudahkan segala urusan sis. kita berkahwin bukan niat untuk bercerai. tapi kalau suami da lepaskan tamggungjawab dia, kita tak boleh tadah je kan. kita berhak cari kehidupan yg lebih baik. insha'Allah ada jalannnya. moga Allah gantikan yg lebih baik. aamiin2

knp sis kawen dgn lelaki yg x bkrja?i mean lelaki terang2 la ketua kluarga wajib bg nafkah...ms sy kawen dulu kadi siap tnye suami keje apa...hmmm...mcm pelik je suami sis ni...i cannot brain man like this...

3y ago

apa tggu lg..just leave him...senang.buat apa nk serabutkn kepala.u only live once.so live happily.