tonsil bengkak + batuk

Saya nak tya apa petua untuk kurangkan sakit tekak n batuk untuk ibu hamil...saya dah masuk 17 minggu kandungan saya...saya ada p hospital dr bagi antibiotik...tapi saya ragu2 mahu makan...

11 Balas

Batuk - petua mak nenek saya, minum air suam pastu makan madu guna sudu kayu or plastik. Jgn cairkan madu dgn air. Lepas mkn madu, jgn terus minum air. Selawatlah ke atas Nabi Muhammad dan doa semoga Allah sembuhkan penyakit kita. Utk tonsil - bykkan minum air suhu bilik, 2-3L sehari. ambil vit c. Elakkan mknn sifat panas ( cili, durian, mangga, daging merah, halia) dan bergoreng. Saya ada byk alahan antibiotik, jadi saya x ambil tu. Ini sahaja yg saya amalkan. Semoga bermanfaat.

Cuba tanya org2 tua.. minum belalai gajah + epal hijau time prgnnt boleh tak?.. Sy mmg ada msalah tonsil bgkak n klu ikutkn bulan 3 ni opret buang tonsil.. n now dpt thu tgh prgnnt.. so mmg x boleh opret (ats nsihat dktr).. sblm dpt thu prgnnt sy amalkn daun belalai gjah + epal hijau (blend + tapis) minum hari2 utk kecutkn tonsil..lps dpt thu prgnnt ni sy stop jap minum tu..

Mkn saja antibiotic. Saya pun makan juga. Sama kita. Saya tambah dgn gusi lagi bengkak. Sepanjang first trimester ni mulut kering + ulcer. Sikit2 batuk. Sdg sdh mnm byk air. Mungkin kena saya byk muntah jua sampai sakit tekak

Masa dapat ubat tu, diorang tahu tak pregnant ? Kalau memang tahu, so ubat tu boleh je makan. Sbb antibiotik kan. Mcm sy selalu kalau batuk sy minum pati delima gulsan. In shaa Allah kurang sikit. Kalau tak, madu pun boleh.

4y ago

Okay sama2 🤗

Antibiotik ok je..xde mslh..sy dri awl prggy smpi la dh 9bln batuk...skg dh kurang skit...sbb alahan atau pembawakan bdk sy sndri xtau..tpi yg pasti..doktor akan ambil sample kahak klau batuk berterusan...

Makan aiskrim vanilla sis. Sy bila batuk / sakit tekak / tonsil bengkak sy terus g beli aiskrim Mcd yg singgit tu. InshaAllah hilang. Antibiotik ni last resort sgt dah kalau batuk x baik2.

Sy dah smggu batuk2 sbb tonsil, ni still batuk lg. Ubat antibiotik pum abis dah. Xtao nk bg hilang cmne, penat batuk sampai lelah 😢 kesian kat baby je.

Saya 8 weeks..batuk jgk..memang doktor x bg ubat ape2 pun..cuma dia sarankan suruh beli lozeng paket colour merah utk melegakan tekak..

Kalau tonsil.. makan aiskrim vanilla.. yang betul2 vanilla.. bukan campur. Sebab saya dulu kerap jadi sampai teruk. Dr saran makan tu je

4y ago

Owhhh... Baru saya tahu, terima kasih

Kalau tonsil msih bengkak sis try mkn ice cream sundae mc d..untuk kurangkn bengkak tonsil.. in shaa Allah lepas tu nti ok..