Kalau makan zincofer , lepastu memng akn jadi loya dan nak muntah ke?

Saya nak tnya mommy2 semua . Kalau mkn zincofer mmng akn loya dan nk muntah ke? Setiap kali telan mesti loya dan nak muntah. Dah try mkn buah masam still x mnjadi . Ada petua lain tak?

21 Balas

saya takboleh telan dgn Sunquick oren, muntah juga. doktor cakap telan apa2 minuman yang ada vitamin c sebab dia membantu lagi cepat absorb. saya telan dengan air blackcurrant okay sikit. tapi kadang2 muntah juga bila masuk dalam perut, tiba2 naik ke tekak semula😅

Betul... Sama mcm saya dlu mkn zincofer.. Tapi saya akan mkn sblom tdur.. Tapi saya plak masa tu morning sickness pg2 ja mesti muntah.. Hbis kluar bau2 ubat tu🤢bau satu tandas busuk ubat...tapu skrg dah tukar mkn iberet xda la busuk mcm zincofer tuuu😄😄

saya pun macam ni.. lepas makan dalam sejam 2 mesti akan loya dan muntah.. makan malam2 pn tengah tidur blh bangun pg muntah.. lps tu sy bg tau doc.. doc tukarkn vitamin lain.. doc cakap mungkin kandungan zat besi dlm tu terlalu tinggi utk saya..

sy pulk alhamdulillah, stkt ni ok je mkn zincofer ..mse awl pregnant mkn obimin je..sbb hb ok ..bila usia kandungan makin meningkat, hb ad low sikit la .. tu sbb kne tukar zincofer .

try makan dengan sunquick, atau, lepas makan ubat tu terus tidur. kalau tak menjadi juga, boleh cakap dekat nurse minta suggestion tukar ubat lain

Kalau sya kena makan ubat zincofer lepas makan nasi lepas 3jam baru makan ubat tu , kalau makan ubat sebelum makan nasi memang muntah ii laa 😭

Saya lepas selalu muntah req nak ubat lain sebab selalu muntah.. Last dapat 4 sekawan.. Takde muntah dah.. Cuma bau ubat2 tu busuk sikit laaa..

sy pon mkn zincofer mmg akan muntah...tp bila mkn zincofer pastu mkn Vitamin c tu terus ok xde Loya...cer awk try plak

3y ago

terpksa tkr ubat sis ... obimin

Yes! Betul sis sbb tu masa mkn zinkofer minum sekali dgn air sunquick…sy buat gitu alhamdulillah xde mslh dah

vitamin yang paling saya takut. .sebab vitamin ni laa badan lembek terus.. semua ikut petua mkan. .tp sama jaaa

3y ago

Samaa. Saya daripada dulu suka kalau makan ubat. Takde rasa takut tapi disebabkan zincofer, saya jadi trauma sikit 😂 alhamdulillah skrg tukar kepada iberet hb naik sikit.