Keputihan yang banyak dalam 8minggu prgnt

Saya nak tanye momies2 yg berpengalaman saya dah masuk 8week prgnt, keputihan saya terlalu banyak dan kerap turun, keputihan pon seperti susu basi berketul tetapi warna keputihan putih seperti biasa , tetapi efek yang sangat gatal. Adakah itu normal? Anak pertama tiada pengalaman . Terima kasih yg memberi jawapan♥️

9 Balas

Apakah Jenis Keputihan Yang Perlu Diketahui Semasa Hamil? Kepekatan dan jumlah lendir keputihan faraj bergantung kepada kitaran haid bagi setiap wanita. Keputihan yang tidak disertai dengan gatal-gatal, tidak ada bau dan tidak menyebabkan ketidakselesaan di faraj dianggap sebagai keputihan yang normal. Keputihan berwarna hijau saat hamil menunjukkan anda mempunyai jangkitan bakteria atau jangkitan kulat di faraj. Kebiasaanya jenis keputihan ini disertai bersama gatal-gatal, rasa pedih ketika kencing atau rasa sakit ketika bersetubuh. Anda akan sedar faraj anda akan mengeluarkan bau busuk seperti bau ikan hanyir... Bilakah Anda Perlu Pergi Ke Klinik? * Apabila keputihan anda berwarna kuning, hijau atau coklat. * Apabila keputihan anda mengeluarkan bau busuk seperti bau hanyir (BV). * Apabila keputihan anda menyebabkan gatal-gatal dan kemerahan pada kulit faraj. * Apabila keputihan anda disertai dengan pedih ketika kencing atau melakukan hubungan seks.

sya pun alami keputihan yang teruk.. Tapi setiap kali kencing ka @ buang air besar saya akan cuci pakai air suam.. Kalau ada heater baik cuci guna heater.. Alhamdulillah keputihan dah kurang

slm mommies, nurse bgtau platlet darah saya rendah (bawah 200)..nk tnya bahaya x? xpasti it's related to BP atau sel darah putih..confius Anak 1st, tiada pengalaman. tenkiu

kna dr pantau . i hujung hujung ada keputihan banyak then leaking sbb keputihan je . better u rujuk kt dr

Saya pun.. kena bgtw Doktor.. naty doktor chek n bg ubat mcm peluru suruhkn masuk dlm Yg Kita punya ..

Sama la sy pon kne , 19 weeks ni mcm byk sikit, kaler putih tp x gatal .. tp still risau 😞😞😞

klau smpai gatal kna cek gn doktor.. tkut ad bacteria kt kawasan miss v tu

jumpa doktor nanti doktor bgi ubat

rujuk doc sis