Keputihan berwarna putih susu

Hai mommies .. normal tak keputihan warna putih susu? gatal lepastu berbau .. btw saya preg 24week .. ada apa2 petua tak nak kurangkan keputihan? adakah keputihan disebabkan suka makan manis .. sbb saya preg suka sangat makan manis #pleasehelp #firstmom

1 Balas

ye sis. mkn manis boleh jd punca keputihan teruk. makanan beryis pun sama. saya masa pregnant suka makan roti kaya. mmg manis lah tu. keputihan teruk sampai hijau. gatal sangat. sis kena bgtahu doc ye, supaya dia amik sample. jgn biar je. saya dah amik sample jugak rupaya gbs positive. bahaya gbs ni. so kurang kan manis ye. tabah jela demi kandungan dlm perut ni. saya ada gdm dengan gbs lagi, so mmg takleh dah makan manis2. mmg cut terus segala manisan kecuali susu 😅

2y ago

btw boleh korek sikit dlm vagina tu untuk cuci keputihan yg ada lepastu cuci @ rendam miss v tu dengan air garam bancuh dgn air suam untuk lega kan gatal