Kalau tahan bahaya x eh?

Saya nak Tanya, sy Ibu gdm dn kndungn sy Bru 16w. Doktor ada ckp Ms check up hr tu sy xdigalakkan puasa. Saya kalau boleh nak Cuba puasa dulu. So skrg sy Masih lagi bertahan puasa.klau baring je syg okey tapi bila dh bngun nk solat rs ketar tu so ada check bsp sy sje².. then sy tgok bacaan bsp dh 3.6. lagi sejam je lagi ni nak kene tahan . Agak² kalau sy tahan bhaya xutk baby sy? Walaupon bacaan gula Sy 3.6 tapi belom rs lapar sgt cuma pedih² gitu je perut dn Masih boleh berthn cuma Sy risau baby.... Ada yg sama cam sy tak? Kalau korg cmne?#pleasehelp #firsttimemom #firstbaby #advicepls

45 Balas

salam ibu, saya gdm on metformin. kandungan dah 32w. hari pertama je boleg puasa penuh tapi itupun baby mengeras dan kick pun slow dah. hari kedua sampai skrg separuh hari je. harini lagi la 7.30am dah berbuka.. ibu memang boleh tahan tapi anak dlm perut tkblh tahan ibu dan kita pun tk nampak apa blh jadi dlm tu. mcm saya boleh rasa baby kick ke tak. tapi mcm ibu baru 16w kan? dah rasa ke baby kick2? kalau belum rasa jangan amik risiko ya ibu. lagipun ibu sendiri pun da ketar2 dan gula rendah(hypo) bahaya sgt ibu. berbuka lah. next time bila rasa ketar check gula dulu. if hypo terus makan. nurse pun dah explain apa akan jadi pada ibu dan baby kalau hypo(gula rendah dan hyper(gula tinggi). puasa mmg wajib tpi bila memudaratkan berbuka la. boleh je sepanjang ramadan sis puasa. tapi know ur limit. atleast dah cuba puasa. nnti puasa boleh ganti.

Bacaan 3.6 dikira hypo dah. Kalau dah hypo berbuka lah. Jgn lah memudaratkan diri dan baby dalam kandungan. Hypo ni boleh menyebabkan koma. Paling menakutkan boleh ambil nyawa awak. Kalau bukan awak, baby awak sis. Rasa ketar tu tanda2 hypo dah, Puasa boleh ganti sis. Jgn sebab nak sangat puasa penuh awak nak main nyawa pula. Bahaya sangat tu. Doktor dah cakap tidak galakkan tapi awak berkeras juga nak puasa. Maaf ya sy berkasar. Tapi sy tidak boleh brain lah dgn ibu-ibu seperti awak ni nak juga gamble dgn nyawa sendiri dan baby 💆‍♀️💆‍♀️💆‍♀️ Dah kena pesan pun masih lagi berdegil. 💆‍♀️💆‍♀️💆‍♀️💆‍♀️ lepas ni TOLONG JANGAN BUAT LAGI.

Sis.. islam itu mudah puasa tahap mana kemampuan diri awak. Awak syg puasa ke syg ank dlm perut. yg ada GDM mmg doc tak galak kan puasa so dengar nasihat doc. Kami ni bkn doc. Bila kita puasa dan kita risau ank dlm kandungan, boleh jd puasa kita makruh. Puasa boleh ganti & byr dgn fidyah akan dtg. Ank ni bkn hari ni buat hari ni dapat. Please lah syg ank tu dulu. Jgn penting kan sayang puasa nk buka lagi beberapa jam minit saat. hmmmm anak dlm perut kita tak nmpk. diri kita ni yeee kita nmpak. Haiiiihhhhhhhhh bukan marah, tapi nasihat. Google, tiktok, youtube search artikal sebelum buat sesuatu. Doc pun nasihat jgn tpi kenapa masih buat. Kalau nak puasa pun cuba lah halfday. Sian ank.

Saya tak tahulah kenapa rasa nak marah bila ibu ibu berdegil nak puasa sedangkan nasihat doc tak digalakkan berpuasa . Bagi saya kan waktu2 mcm ni kita ibu2 ni jgn selfish . Menda boleh ganti once dia dah keluar . Kena fikir bukan kita je , baby kat dalam kita tak nampak dia lemah , dia okay ke tidak . Saya biarlah org nak kata apa . Saya mmg tak berani nak ambik risiko . Mmg saya teruskan dgn tak berpuasa . Risau . Yg tak berpuasa ni pun saya balik kerja pukul 4 ptg menggigil lapar padahal saya mkn sama je mcm sebelum tak berpuasa . Anak sampai tak aktif langsung mungkin merajuk saya tak pasti . Jangan bahayakan kandungan . Dah banyak kes baby meninggal dlm perut sbb mak mak berpuasa

kalau doc dh nasihtkn puan tak boleh berpuasa better puan jgn puasa..nnti mudaratkan puan dan bby ..puasa kita blh gnti .tp nyawa?? kalau hypo lg bhya ...kalau mcm sy dlu dpt puasa 4 hari je.. sbb dh start perut mngeras pening kepala... hydration nk2 ms tu musim pns sgt2... then .bby slow .dgn sy hypo kurang gula ..trus buka puasa... takpe kalau xpuasa...islam tu mudah...jika memudaratkan diri dan bby kita blh brbuka..bdn kita xsm dgn orglain... kita lebih mngetahui..mmg nnti akn ada komen wjib puasa kena cuba . .tp kalau dah cuba..tp tak mmpu blh je buka .nnti akan dtg lepas bersalin puan gntila puasa yg puan tgglkn tu..dgn byr fidyah..mg dpmudahkan segalanya amiin

sy preggy baru masuk 16w.. ada gdm.. baru sekali buat bsp di kk.. tapi doc/nurse xda consult apa2 pun pasal result bsp tu.. apa yg sy faham result bsp sy tgi 7.6 lepas sarapan pagi.. yg lain sume ok.. doc cuma call soh sy bacakan result bsp yg nurse tulis kat buku pink. ahad ni 28hb pun ada bsp lagi.. confius juga sebenarnya sbb xda info pape dr doc/nurse pasal puasa+preggy ni.. dtg kk semata2 buat bsp ulang alik 4kali seari pas tu mcm tu jek.. cuma nurse pesan utk buat bsp ahad nti jgn puasa sbb reading org puas dgn reading org x puasa x sama.. setakat puasa 1st day smlm mmg letih.. lagi2 dekat2 waktu buka.. rasa melayang bila berdiri..

saya pernah tanya nurse, kenapa ibu yang sangkut gdm tak boleh puasa? Nurse jawab GDM ni boleh jadi hyper atau hypo.. Kalau hyper, risikonya baby besar atau kelahiran pramatang. Kalau hypo, risikonya anak yang lahir akan mengidap penyakit hypo yg teruk..sebab tu doktor tak galakkan kita puasa.. Kalau rasa badan dah menggigil nak pitam dan sebagainya, lebih baik berbuka walaupun lagi satu minit nak azan maghrib..Baby akan tunjukkan simptom lapar bila dia kurang bergerak, perut tiba2 cramp dan ibu akan alami false contraction..Harap dapat membantu..sayang diri,sayang amanah yang Allah nak bagi kat kita..

saya tak DPT puasa sbb haritu saya check up,nurse cakap Hb saya turun mendadak,pastu dia cakap dgn saya jgn paksa puasa sbb kandungan muda lagi,puasa boleh ganti anak tak boleh ganti,tu yang dia cakap dgn saya..nurse ckp kalau dah start ari2 sakit, nak kencing ke ,pedih2 perut terus je buka,saya cuma bgthu ada ibu hamil ketahanan badan dia lain2 tak sama.👌👌saya pun firstmom☺️☺️semoga bermanfaat pada yang lain,.

Islam tu mudah..ape y plg utama skali ..nyawa kan.sbb tu d beri kelonggaran pd ibu mengandung..bile keadaan dah blh mendatangkan kemudaratan segeralh berbuka.rasa ketar tu pun dah tunjukkan badan awk sebenarnye sign bahaya.bkn nk pengsan baru nk berbuka.Allah tu Maha mengetahui..nnt kite blh ganti..bkn saje2 nk mengada x berpuasa.

1y ago

tq awk komen. InsyaAllah esok sy alert💗

saya pn x leh nk tahan..smpi kul 11 je puasa..lps tu berbuka sbb rs kering tekak sgt n rasa pedih perut..gdm on diet jugak. Lagi pun niat kita utk jaga kita ngn baby..jgn smpi merisikokan diri..nnti kita blh qada puasa..lagi pun sy ttc 10 tahun dan mmg sy pentingkan kandungan sy..dktr pn ckp cuba utk puasa..bila cuba ni buat setakat mampu jela kalau x mampu jgn teruskan smpi seksa diri