Kalau tahan bahaya x eh?

Saya nak Tanya, sy Ibu gdm dn kndungn sy Bru 16w. Doktor ada ckp Ms check up hr tu sy xdigalakkan puasa. Saya kalau boleh nak Cuba puasa dulu. So skrg sy Masih lagi bertahan puasa.klau baring je syg okey tapi bila dh bngun nk solat rs ketar tu so ada check bsp sy sje².. then sy tgok bacaan bsp dh 3.6. lagi sejam je lagi ni nak kene tahan . Agak² kalau sy tahan bhaya xutk baby sy? Walaupon bacaan gula Sy 3.6 tapi belom rs lapar sgt cuma pedih² gitu je perut dn Masih boleh berthn cuma Sy risau baby.... Ada yg sama cam sy tak? Kalau korg cmne?#pleasehelp #firsttimemom #firstbaby #advicepls

45 Balas

Sis.. islam itu mudah puasa tahap mana kemampuan diri awak. Awak syg puasa ke syg ank dlm perut. yg ada GDM mmg doc tak galak kan puasa so dengar nasihat doc. Kami ni bkn doc. Bila kita puasa dan kita risau ank dlm kandungan, boleh jd puasa kita makruh. Puasa boleh ganti & byr dgn fidyah akan dtg. Ank ni bkn hari ni buat hari ni dapat. Please lah syg ank tu dulu. Jgn penting kan sayang puasa nk buka lagi beberapa jam minit saat. hmmmm anak dlm perut kita tak nmpk. diri kita ni yeee kita nmpak. Haiiiihhhhhhhhh bukan marah, tapi nasihat. Google, tiktok, youtube search artikal sebelum buat sesuatu. Doc pun nasihat jgn tpi kenapa masih buat. Kalau nak puasa pun cuba lah halfday. Sian ank.