Anak lahir kecil

Saya nak tanya, sesiapa kat sini anak lahir bawah 2kg? Tapi cukup bulan. Anak saya lahir 1.7kg sbb SGA. Saya bersalin masa week37. Saya risau bila dah lahir ni lambat pulak berat badan baby saya naik. Skrg dah sebulan lebih baru capai 2.2 kg

3 Balas

anak sy premature 29week..lahir 1kg..bagi je susu mcm biasa..try Similac yg premature punya, tanya kat farmasi, dorang tau.. ataupon susu yg post-discharge..kalau susu badan..bagi je terusan susu badan..baby premature memang perlukan susu ibu yg sgt banyak utk membesar..mmg dorang sgt² high demand..time ni kena bersabar..kalau susu formula pon boleh tapi perhatikan dia sentiasa sbb takut susu tu tak sesuai, tgh malam kita tido pon dia boleh tersedak susu walaupon kita dah sendawakan dia..ni pada pengalaman sy..ada kala dorang ni cepat naik berat..ada kala mmg peaky sgt so badan agak lambat sikit nak naik tp awak chill² je..jgn smp dia tak susu langsung sudah..anak sy 5 tahun baru mau makan semuanya.. selebihnya memang demand sungguh.. just try and error je k..😊

2y ago

terbaikkk..😊

Yeke? Saya byk bg susu badan tp tula dia pulak byk jugak muntah nya. Tu yg risau dia slalu muntah takot penyebab taknaik berat badan. Memalam paling takut nak tidur sbb takut pasal tersedak susu tu. Anak saya pulak susah nak sendawa lepas susukan dia. Ni saya nak cuba bg dia susu formula. Harapnya naik lah. Huhu awak ada bg susu formula ke?

2y ago

Hi Cikpuan. Saya terbaca Komen Puan tentang baby yg muntah after menyusu. maksudnya overfeeding. tapi it's natural, sbb badannbaby akan keluarkan lebihan susu badan yg tak diperlukan. anak saya pun waktu baby banyak muntah after menyusu. berkurang after dia injak umur 4 bulan ke atas. 😊Dan, anak yg menyusu badan mmg sukar utk sendawa. it takes time. Puan kena tunggu, urut dia. Dan Cuba guna 3 teknik sendawakan bayi. susu badan terbaik Berbanding lain. ada antibody semulajdi utk anak.. sekiranya anak ada masalah lain, baru boleh fikir tentang pemilihan susu lain pula. 😊 sekadar perkongsian. utk berat, Puan pantau anak kencing berak dah cukup. Insha Allah berat baby boleh naik. Puan yakin ya. ❤️

awk bg susu similac neosure rumusan khas utk bb kurang berat bdn n prem..ank sy mnum kjp je naik

2y ago

ok..nnt update la mcm mne perkembangan bb nnt ye😊