Bedung anak

Hi saya nak tanya macam mana cara nak berhentikan anak daripada bedung. Anak saya dah 7 bulan 8 hari tapi masih nak tido bedung, kalau dia tido saya cuba bukak bedung lepastu dia mesti terjaga. Kalau tak bedung dia pusing sana sini macam susah nak tido. Dan satu lagi saya nak tahu berbedung ni punca perkembangan anak jadi lambat ke #firstmom #ingintahu #pleasehelp

8 Balas

huhu.. anak saya pon jenis selesa berbedung.. cara saya kerap ja tidurkan mengiring bagi peluk bantal dan letakkn bntal berat sikit dekat separuh badan.. tapi saya pntau la.. risau bntal tertutup muka. so far die pandai alih bantal.. lama2 dia terbiasa tidur tak berbedung dan tak berbantal juga..😅

Saya ada baca cara seorang ibu nak anak nya tak berbedung, dia buat-satu2 setiap minggu. bedung, keluarkan tangan kanan.. tengok kalau anak selesa, minggu seterusnya tangan kiri pulak bg anak selesa seminggu, lepas tu kaki pulak.. macam tu lah

Samalah. Anak saya dh nk masuk 6 bulan tidur kena bedung dlu. Masa baru lahir tknk berbedung. Ni skrg wajib bedung dlu. Kalau tak tangan dye akan gerak2 tak diam… kalau bagi puting tangan tu akan tarik2 puting tu pastu susah la nk tidur

2y ago

yee sama laaa ni, tarik puting pastu mengamuk puting cabut aiyoo 😅

Anak sy berbedung smpai setahun setengah 😂 tidur wajib bedung klau tk mmg cpt berjaga Smpai lah kain bedung tk muat bru stop bedung 😂😂 Bedung cuma ikat tgn xyah ikat kaki mcm baby tu 😅😅

2y ago

hehe tu laaa, ni pon tak muat saya guna kain batik bedung dia 😂

Anak saya dah 8 bulan tapi tido kena bedung dulu. Kalau tak nanti dia tidur meniarap pastu terjaga. Kalau bedung dia tido lena. Anak awak stop pakai bedung umur brapa ye

Bagi saya anak suka bedung tu ok selagi ia selamat dan ganggu perkembangannya. Tak perlu ikat /luruskan kakinya ketika bedung. Itu yg ganggu perkembangannya.

2y ago

Ya bedung tangan..Dia tidur lena pun, bedung elok kemas ye?

Anak sy pun dh nk msuk 4 bulan msih nk tidur brbedung . Klu x bedung x nak tidur . Tngok prkembangan dia pn mcm lmbt sikit . Ni pn msih x boleh mengiring lg .

2y ago

itu laaa, ni pun ade anak kawan tu lagi muda dari anak saya dah boleh merangkak, tapi tu laaa perkembangan anak2 ni kan tak sama, ada yang terus boleh duduk haa camtu, tapi risau jugak laa kita sebagai ibu kann

ank sy dkt 8bln gk..try buh bear ats bdn dy bg tgn dy kms..

2y ago

bantal kcik pn ok...jgn berat dan bsr..nty lemas plk..bear letak atas tgn dy dlm doi..dy rsa padat ..sy tnya misi.misi ajar buat cmtu..