Minum Air Gula

Saya nak tanya klu 1st p cek baby dkt klinik mmg kena minum air gula ka? Maaf 1st preggy xtaw hehe

19 Balas

Umur sy bru 24 skg tgh pregy 15week nurse kata xpyh la mnum air gula sbb sejarah keluarga xda yg ada kencing manis..terasa hppy sebentar kat situ..sekali nurse chek berat badn dan kira BMI 32 pulak😅 terpksa la kena minum air gula tu mnggu depan nye..smngu dok pikir boleh ke aku telan air gula ni sbb bnyk ckp muntah la xdpt telan la..bila tiba msanya mnum air gula..luar yg sy jangka kan .. sbb x teruk mana pn air gula dia ..rsa mcm mnum air glukose je air pn x bnyk sgt sedng2 ja lps mnum trus gi duduk spya x termuntah ..tp lain mak lain rsa kn ..itu la pnglman sy mnum air gula hhe

sy pregnant anak kedua , baru ja jmpa doctor ari kamis tu . doctor cakap walaupun xda keturunan kencing manis dan darah tinggi wajib minum air gula klo umur dah 25thn, kcuali klo berat bdan naik mndadak mmg akn minum air gula biarpun umur blum cukup 25thn . doctor ada ckp bulan depan sy akan minum air gula hahaha tkot , anak pertama dlu xpernah minum air gula . apapun semoga kita semua dipermudahkan sgala urusan Aamiin

saya pun baru saja minum air gula kelmarin 27/11/20 (kandungan18minggu)..bacaan gula okay masa berpuasa ..selepas minum air gula mendadak naik bacaan gula.. dan akan menjalani BSP next week.. wlpun xda sejarah kencing manis dlm fmily tpi Dr kata tetap berisiko lagi2 sya twin pregnancy ..first baby lgi...kena monitor dan kerap pergi ke klinik..doakan agar baik2 saja dan d permudahkan smuanya ya mommy2...

Klu ada keturunan dan BMI tak normal mmg kena minum air gula masa first check up. Sy mcm tu. Ada keturunan. Hari ni dtg bukak buku, pastu esok nya doctor suruh dtg lagi utk minum air gula. Sbb hari dtg bukak buku tu tak puasa. So mlm tu kena puasa. Esoknya minum gula. Waktu tu sy 11 mggu xsilap. 2nd minum air gula masa 28 mggu.

Baru minum pagi tdi. Ok je. X de la teruk sgt rasa dia. First time minum.. sy Umur 31, ank first. Patut minum 24 week. Tp 18week dh kne minum sbb 14 hri berat naik 3kg🤣 sy rasa sy kurus je tggi 163 berat 50. Cuma naik sbb bselera pulak mkn.

biasanya misi akan tanya sjarah sakit ibu dan ayah. kalau ibu atau ayah takda kencing manis. biasanya x minum air gula pun. kecuali kalau berat naik over than 2kg sebulan.

kalau famly ade sejarah kncing manis dan berat badan berlebihan kena minum..sy minggu depan kena minum sbb berat lbh 30😅

mgkin fmly sis ade yg kne kencing manis darah tinggi tu yg sis kne mnm air gula.. #27Nov20  #TAPSuperMoms

sekarang meme 2x dh skrg kna mnum...3 tahun lps skali je. skrg ni 2x prmkanan kta mcm2 ada

ikut KK. mybe skrg prosedur xde history pon kena minum air gula.. at least once or twice..