PUTUS SUSU

Saya nak tanya ibu2. Normal ke anak yang baru putus susu akan jauh dari ibu dia? Anak saya umur 3 tahun dah 2 minggu putus susu. Sepanjang tempoh tu, dia banyak bermain dengan nenek dia dari ibu dia sendiri. Kadang, lebih dengar kata nenek dia dari ibu. Saya tak tahu mana silap saya sebagai ibu. Kadang saya terasa sangat dengan sikap dia. Tapi masih berfikir positive. Mungkin juga disebab emosi saya sedang tak stabil waktu ni mungkin? Saya masih dalam pantang lepas operation kandungan luar rahim baru ni. Mintak kata semangat dan pendapat ibu - ibu boleh? 😢

6 Balas

Xde la sis, perasaan je tu... Sy pn bru wean off susu jgk...ank sy 3thn 5hri, dia wean off sbb dmam n muntah2 dua mngu lpas, kesian jgk tngok, dia ingt dia mntah sbb hisap susu pd hal tiada kaitan pn, nmpk emosi dia mcm x seronok, dia nk lg susu tp dia takut nk hisap...bleh kta bnda tu jd mengejut, dia x seronok sy plak jd bengkak susu sbb dia tba2 brhnti menyusu...seminggu jgk nk baik, alhamdulillah skrg dh ok...tp kdg2 nmpk dia masih nk susu tp cm trauma, sy pjuk bg susu botol alhamdulillah skrg dh ok... Kdg tnye nk susu ibu x, dia ckp dia dh besar x minum susu ibu dh😅...actually masing2 berperang dgn emosi, sbb lama kn melekat brdua,tiba2 stop...tu sis rasa cm jauh je ank tu...

budak pun ada emosi mcm kite..kite xtau ape y die rse..apa y die pk..n msti die ttnye knp mommy die putus susu dgn dia..bdk dia Masih limit utk brpkir..jd xpk pnjg mcm kite tau..sbb die baru blajar..so ape y puan kne bt..mcm y sy bt lepas ank 2 tahun putus susu dgn sy.mnggu pertama die sgt sensetif ..merajuk..protes..marah..kite y kena sabar.pujuk..peluk..lbh kan perhatian..ckp elok2..bgtau sbb pd die.. insyaAllah jika die rasa d sayangi wlau x nyusu..d beri perhatian cukup sbenarnya mudah.ingt..sblm tenangkan ank.. tenangkan diri kite dlu

Emosi puan. Sbb kita dah biasa attachment breastfeeding tu..biasalah kita akan over sensitive bila attachment tu dah hilang. Mungkin juga itu salah satu cope mechanism untuk anak adapt situasi ini. Jgn pndang rendah pada anak, diorg bijak tau.. lagi satu puan sabar ye..anak bukan tak dengar cakap kita, tak mungkin. Kebetulan aja kot masa tu, dan kebetulan juga puan tengah emosi. Jadi layan seperti biasa, peluk cium supaya tak terasa sgt gap attachment semasa menyusu dan tak menyusu. Dan lagi satu sentiasa explain kenapa kena putus susu..mereka akan faham.

Saya tak rasa nak menjauh dgn ibu, tapi lebih belajar utk berdikari dia cuba nak tunjuk dekat ibu yang dia dah pandai. Biarkan puan cuma perhatikan sahaja dan selalu puji supaya dia tak lupa yg ibu dia sentiasa support. Mmg kebanyakan anak akan jadi mcm tu bila off bf, dia nak try explore perkara baru. Don't worry ok ibu. Kita mmg akan rasa sedih sebab anak dah mula membesar dan pandai. Ada masa anak dia perlu kita tgk dia dan sokong. You are the best mom ❤️

Putus susu secara mengejut ke? Nanti awak dah ok, kesihatan dan emosi dah stabil, awak slowly bg perhatian kt dia.. bg reward kat ank sbb dh berjaya putus susu..Ank dgr kata nenek memby sebab byk masa dgn nenek.. Mcm ank sy klo kt kg pun dia akan dgr cakap nenek dia dr ibu dia..sbb ibu nya byk masa kt dapo.. Nenek nya yg rajin melayan.. Apa2 nenek.. Bila kt umah elok je..

1y ago

Haah sis. Saya terpakse putus susu mengejut sebab saya kene masuk wad 3 hari. Waktu tu bapa dia struggle tidokan dia first night tanpa susu.

anak saya 1 tahun 11 bulan pun sama macam jauh dengan saya masa wean off breast feeding. sebab masa wean off memang saya suruh suami yang tidurkan anak, lepas dari tu dia terus jauh dari saya. 2-3 minggu jugak dia ambil masa untuk sayang saya balik 😅