Anemia semasa mengandung

Saya nak tanya, dkt sini ada tak ibu2 yg pernah mkn ubat ni? Sye anemia dan dpt ubat ni. Sye dah mkn dlm beberapa minggu tapi masih rasa yg sama jantung laju lps mkn ubat ni, badan jadi tak sedap, pening dan rasa loya. Sye telan dgn air jus delima gulsan. Ada tak yg pengalamannya sama mcm sye. Dan sye nak minta tips utk naikkan hb boleh? #firstbaby #firstmom #seriusnanya #bantusharing

Anemia semasa mengandung
42 Balas

sy HB low...tp mkn MALTOFER FOL x smpai habis sepapan tu hp naik smpai 13 dr 10...zincofer ni bau ni mmg kuat n rs pening semua ad mmg xleh mkn jgk..last2 beli MALTOFER FOL tu,,,selesai segala mslh..skrg dah 34weeks pregnant lega rs HB semua normal...

klau sya telan ubat dgn air sunquik suam tanpa gula n telan sebelum tdo...rasa mual, pening n x sedap badan x sempat nak rasa sbb dah ttido dlu😅😅😅...tawakal je dpt ubat to, dh mintak doc tukar ubat,tp x dilayan

haii awakk.. dayah pun ade anemia jgk smpai muntah2 makan zincofer tp last2 dayah try makan buah jambu batu terus xturun dh bacaan .. dayah sarankan makan jambu batu n still makan ubat yg doktor bg jgn tgl ye ..

Saya makan ni . 2jam lepas makan mlm . Awalnya minum dengan sunquick oren tanpa gula . Lepastu skang minum dgn air masak je . Saya makan ubat ni terus tidur , sbb takut muntah or pening 😅

sy pn bru dpt mkn ni..smggu je dpt mkn..sb pas mkn xlme muntah lepas tu sembelit truk..mnum air masak byk pon xley berak..sy trus mintak nurse tukar yg lain hehe...xthu la ok ke x nt dpt ubat yg lain😑

gynae doc saya kata apa2 ubat iron mmg akan trigger muntah, loya. kalau tak tahan, makan folic acid sahaja. sbb kalau muntah berlarutan, x bole minum air gula nanti. better consult doc masing2 😘

tukar ubat sis. saya anemia jugak 8.3 hb saya MKN zincofer pun jadi MCM sis saya pening loya muntah jantung laju.. saya bagi tau nurse KK saya dpt iberet. alhamdulillah saya okay makan iberet

Saya pun xboleh nak makan ubat ni, rasa pening dan badan pun rasa xselesa. Lepas tu saya tukar ke maltofer,alhamdulillah ok. Sedap pun sedap sbb rasa coklat 😆

telan bersama air jus tropicana twister orange tu.. in sha' allah okay.. saya amalkan macam tu. makan selepas 1 jam makan malam pun boleh.. so far hb naik elok jer haa..

Sama. Sy pun. Mula2 obimin pastu migrain. Tukar zincofer wajib loya & muntah. Pastu hb ttap turun. Sy tukar iberet. Alhamdulillah ok. Hb pun ok. Mual loya muntah x da