ada keputihan

hi . saya nak tanya , ada tak ibu2 dalam ni yang setiap kali pregnant je keputihan mesti banyak . apa yang ibu2 semua buat selain bagitau doktor n doktor insert ubat tu ? saya bukan taknak bagitau dekat kk tapi check up 19 ni . bfore nak tunggu 19 ni nak la cuba apa2 untuk hilangkan keputihann , ada tak yang korang suggest untuk hilangkan keputihann masa mengandung ni ?

16 Balas

Sy pun keputihan jugak kali ni, teruk sgt😓 smpai gatal,pedih.. dia on off bkn all the time ade keputihan tu.. sy jd strees, sy inform nurse, then harini ambil sample, tp harini tak bnyak keputihan.. still jugak sy mintak ambil sample just for confirmation yg takde GBS.. sbb ank first sy ade positive GBS.. 2 dan 3 Alhamdulillah normal, yg no 4 ni haa jd balik😓.. better sis inform nurse ambil sample untuk check..😌

9mo ago

haah sis . samalaa saya , masa pregnant yang first pun keputihan banyak sampai insert ubat tu tapi sekejap je hilang lepastu ada jugak balik . yang second ni pulak keputihan lagi , tktau nak buat apa bagi takde keputihann 😅 . 19 ni checkup nurse , nanti saya bagitau jela sekali jalan yang saya ada keputihann .

Tak digalakkan guna feminine wash ye. Vagina kita ni self-cleansing. Awak cuba makan yogurt plain, minum air kosong. Kalau selalu makan minum yang manis2, kurangkan. Buat sitzbath, cuci dengan air garam @ sireh kalau ada gatal2. Jangan lupa inform nurse ya.

keputihan masa mengandung mmg tk dpt dielakkan,kalau banyak wajib bgtau nurse atau doktor,tlg buat gbs test,dia akn bg antibiotik yg mskkn dr vagina,banyakkn minum air putih,bahaya kalau gbs kita positif n kita tk tahu,takut efect baby masa baby nk lahir

Masa sy prgnt dlu mkn delima mamariam tu..kurang keputihan.. tapi org kata gula tinggi..terus sy stop sbb sy ada gdm..pastu sy control je gula sendiri, kerap tukar panties & pantyliner.. alhamdullilah kurang..

dh check ke? mcm sy ada candida..ya Robb, gtal gila hmmm..plus sy ada gdm..candida ni trjadi sbb excessive gula dlm bdn..ni dr apa sy baca la

9mo ago

ok awak . thankyou , will text my nurse tell about this . much love ❤️

kurangkan manis. buat sitzbath dengan garam. saya anak first gbs +, byak keputihan. anak kedua tiada

Rajin basuh private part dgn air garam. Lagi bagus kalau boleh sitzbath.

9mo ago

pakai garam biasa ke?

bagus beli Feminine wash filia sesuai sengt untuk hilangkan keputihan ☺️

9mo ago

cubah cari di Facebook ada tu kasi nama FILIA

normal sis ada keputihan. asl tak gatal. if gatal inform doktor di klinik kk

9mo ago

kadang2 gatal tu datang . takpe 19 ni checkup nanti saya bagitau misi dekat kkia

saya pakai fefet sireh je sis . Alhamdulillah keputihan kurang dh ..

8mo ago

oh okay2 terima kasih boleh la saya cuba lepasni 😘