HB saya terlalu rendah 9.5 .

Saya nak tanya ada tak cara nak kasih naik HB , minum ubat tambah darah pun tetap juga rendah ..

19 Balas

Sme mcm sy wktu mula2 pregnant.. Hb 11.9 drop to 10.7..mkin drop tiap kli checkup.. Dh try mcm2.. Pkse mkn jambu sbijik shri, tmbikai orange, delima, bayam/sayur, semua la yg org dk ckp bleh naikkan hb and minum juice mamariam lagi..Ubat zincofer n susu farm fresh kurma xprnh tgl.. Mkn ubat jarakkan 2jam lpas mkn mcm nurse ajr.. Tpi ttp drop smpai nurse ckp puan la plak explain kt sy kali ni pmknn utk naikkan hb😅dia dh pnt gtaw.. Suami pom ckp semua dia dh belikan knpe still drop.. Last2 rupanyer jmpe jgk punca dia😅mslhnyer adalah susu😅susu sy minum ssuka hati je time haus.. Doc ckp kne jarakkan susu dgn pgmbilan mknn lain/ubat sbb mnganggu penyerapan zat2 lain... So skrg sy jrak 2 jam minum susu sblom mkn bnde2 brkhasiat lain.. 😅Dh 2x checkup dh.. Hb kmbali naik smpai trimester ktga ni.. Itu cara sy.. Lain org lain cara kan.. Kne thu punca dlu bru boleh naikkan hb balik😁just share cra sya

Makan kurma je, insyaallah... dan mkn peria, beli yg dh siap goreng dlm balang tu pun xpe... Alhamdulillah nurse bg seminggu je mase utk naikkan hb... terus normal.... selain tu makan la delima, bayam, hati, kerang, jus mamariam... try je semua... setiap org tu x same keserasiannya...

Saya dari obimin sampai ke zincofer. Dah mcm2 cara buat. Buah semua makan. Air yg suggest semua minum but still low. Amik ujian darah still kurang zat besi. Skrg redha kene cucuk terus. Harini last kene cucuk. Tahan jela sakit 😂

4y ago

8 kali sis, selang 2 hari kene cucuk kat punggung. Mmg lebam kebas. Tapi redha je 😅

kk bg vitamin ape? sy hb drop,doktor suh mkn iron 4bjik sehari tp x naik2 pun, sy cuba maltofer pun x naik, last2 doktor suh try iberet 2bjik sehari, baru ok...dari 10 mkn iberet smggu terus naik 12.9

Minum air twister oren dgn ubat tambah darah.. Alhamdulillah hb sy x pernah turun.. Itu hari kwn pun hb mcm awak. Sy suruh dia amal kn mcm ni.. Skli dia p check up hb dia naik dan x pernah turun 😊

Sya ambik sunquick orange jer 3 sudu pagi 3 sudu mlm jgn bancuh dgn air naik terus hb dari 8.1 naik 11.8 alhamdulillah tapi agak masam sikit lah sebab pekatkan

Bykkn mkn buah oren jambu batu. Mkn kerang daging sayur bayam sawi kailan kangkung. Lg baik klu fresh oren

Mkn ubat tmbh drh ng buah oren atau jus oren.. amlkan mkn kurma kismis, bayam, ikan bilis, jambu batu..

Sya aritu minum susu kurma farm fresh...banyakkan makan bayam, hati ayam...makan kurma banyak² jgk...

Cuba buat air kurma merah dan longan kering.. Rebus dua2 nye.. Letak brown sugar skit