Ada beza ke ?

Saya nak tanya , ada effect yang berbeza ke kalau pakai baju tshirt biasa dengan baju longgar masa mengandung ? MIL saya kata risau budak sempit dan tak selesa bila dalam perut . Betul ke ?

31 Balas

pnglmn sy,sy pkai kain style duyong tu g kje even da 6 bln+...prut sy mmg kecik,so still muat lg kain tu...kkdng rsa x selesa tp still pkai,xnk pkai sluar preggy...haa,skli bile chck up ngn dctr,volume air ktuban sy (AFI),amniotic fluid index kurang..bos sy nshtkn try tkr pkai sluar or kain preggy,alhmdlh lps tu nmpk naik sikit AFI sy...plus kne mnum byk air la..nk pk logiknye,mngkn bby nk mmbsr,tp sendat sgt,so,bby da amek space air ktuban tu...wallahua'lam

4y ago

betul2.. ada tengok youtube asyraff mazlan masa bwak wife dia gi checkup.. Dr. pakar tu ckp bnda yg sama. sama case mcm sis, air ketuban x ckup.

kalau akk nak MIL akk okay dengan akk , ambil je lah teguran MIL tu. pakai je baju longgar. bagi dia nampak kita akur dengan dia. nanti kita tak ikut lain jadinya. lagi pun dia tegur maknanya dia sayang akk and cucu dia... apapun, MIL tegur tak semestinya betul dan tak semestinya... kita just ikut je apa dia nak. janji tak langgar syariat Dia.. mana yang bagi kita still baik... ikut je lah ye.. apapun, wallahualam..

sy pernah tengok youtube channel asyraff mazlan masa bawak wife p checkup, Dr. pakar tu ada pesan pakai baju longgar2. Maybe utk mudah baby bergerak atau elak menyongsang. Maybe sama macam isu pakai sealtbelt atas perut, pernah terbaca pakai bwah perut. Mungkin mempengaruhi pergerakan bayi. Kalau pernafasan bayi tu mungkin xda kaitan.

Tshirt biasa je... X terlalu ketat x terlalu longgar... Ikut keselesaan nt free² jom join grup mommy. boleh kongsi ilmu sembang santai pasal moms2 and baby😉pasal penjagaan dlm pantang, pemakanan baby.... Borak santai2 pun boleh https://chat.whatsapp.com/E6fkwVRxnn59x3KBPogyK7 https://t.me/joinchat/DIffEhlzgLOKNmheSmHyug

Hahahahahahahahaha pastu awak pun percaya gak ke hahahahahah tanya dia dulu masa dia ngandungkan suami awak tu dia pakai baju ape. Hahahahahaha adoii sakit perut den ni haa. Nt tunjuk video kat utube pasal suasana baby masa dalam perut biar terbukak sikit minda dia tu. Belikan kismis minda sekali tau hahhaahah

tak logik lah sis baby dalam perut kut 😂 cuma maybe dorang nak suruh jaga aurat sebab bila pregnant bentuk tubuh kita makin lain kan, bontot pun makin menonggek ke belakang untuk tampung kestabilan kita berdiri bila perut makin besar.. biasa la orang orang tua cakapnya suka berkias

4y ago

betul tu... sy resdung teruk, dok bersin² sampai rasa baby ke bawah,,risauu.. tp nurse ckp no need to worry sbb baby kat dalam kandungan dah protected dgn air ketuban... 😊... apa² tekanan yg kena kat perut, air ketuban akn absorb n xkena baby..

rasanya MIL sis nak sis pakai longgar2 supaya aurat terjaga dan sis pun selesa. mcm saya time preggy pun mmg suka pakai longgar2 mcm blouse/sluar ibu mengandung, even dress sbb selesa sgt bila perut makin besar. t shirt pun pakai tp yg xketat

Klau sy, bila mengandung komfem baju xl sy ambk.pdhl berat sy time dh sarat ni 57kg je. . Malu tunjuk perut.. Huhu.. Baby bump tu kan aurat😁.. Sama ada bby lemas atau tak , tetap pakai longgar2..

hahahaha....xpsti la puan...tp klu g check up pun, Dr n nurse pun akn pesan pkai bju longgar n sluar xketat..sbb nk kita slesa..sy follow ja ckp Dr n nurse...sluar jeans boleh pkai, tp longgar

4y ago

Saya selesa dah . MIL yg tak selesa tengok saya . Hehe . Agak dia risau kot baby takleh membesar sebab saya perut kecik je kan .

Ada org suka pkai ketat tnjuk bby bump. Tpi sy mcm segan, if baju yg dh ketat tu dok pakai dlm umh je. Kalo kluar or check up msti pkai blouse yg longgar. X selesa org dok pndg2 kita lgi2 org tua.

4y ago

Saya pakai baju yg besar dah . Tu pasal mentua siap cakap tak macam orang mengandung 😅 . Sebab perut kecik kan .