Morning sickness

Saya mmg teruk morning sickness tapi masalah nya berlarutan sampai ke malam,blh x bantu saya..satu mknan pn xblh masuk mesti muntah balik. Sampai pedih ulu hati sbb muntah2

11 Balas

sama sis...dr start taw preggy sampai sekarang cmtu lagi nak masuk 3 bulan dah...bila makan je keluar balik semua..dah cuba macam2 makanan yg mana serasi dengan perot even air kosong pon kalau minum keluar balik...perot sentiasa rasa lapar je..sekarang ni ok sikit betahan lama sikit makanan dalam perut dlm 2 jam..tapi nanti muntah jugak..cuma xkeluar la semua...hanya ikan je tekak boleh terima untuk ditelan..masa checkup baru2 ni bgtaw doc..dia bagi ubat tahan muntah

Kalau morning sickness yg teruk, tu dah masuk dlm condition hyperemesis gravidarum. Memang kena pegi hospital. Sy 3x admit sepanjang pregnant. Bergantung dgn ubat muntah je. Kalau tak mkn ubat, tak boleh mkn apa2 termasuk minum air kosong pun akan muntah. Masuk 7 bulan lebih baru boleh mkn mcm2 itu pun kadang kena jugak mkn ubat muntah. Lepas bersalin baru sy stop muntah2

mcm sy masa awal mngandung dlu. 3 bulan sy xlalu mkn minum. mkn mknan yg kite nk mkn. cube la mi sup ke atau roti2 ke. jnji perot sentiasa di isi. klau perot kosong lg teruk nt muntah2 nya. pling penting folic acid Kne mkn hari2, lg satu sy mkn ubt tahan muntah sblum mkn. jd kurang la loya nk muntah. ni pngalaman sy. ☺️

saya awal2 preggy mmg ada alahan.. x boleh makan.. tekak pahit.. telan smua rse pahit.. rse loye.. ap y sy boleh makan. megi je.. misi bising x bg mkn megi.. tapi tu je makann y sy blh mkn.. jd sy mkn je meggi.. lps 5 bulan bru la lega sikit dah boleh makan tp x nk mknn msk sndri.. hahahahhaha lagi naya..

sma sis mcm sya awal2 preggy dlu smpai kena masuk air dua botol sbb daa xde tenaga dlm badan..lepas pada tu doc bgi ubat tahan muntah..and then trus blh mkn ngn minum skit2..ubat tu dlm 4 ringgit rsanya kt farmasi

Saya ada hyperemesis gravidarum (boleh google). Muntah bepuluh2 kali sehari. Puan boleh gi check urine dkt klinik takut dehydrated. Badan akan jadi lemah, Lesu. If dehydrated, nanti akan drip air.

3y ago

Sama la sis. Sy sampai admit sebab pengsan kat tempat keje. Doc kata dehydration

better pegi cek urine kt mana² klinik. takut dehydrated satu. kadang sebab kecing kotor pun boleh menyebabkan kita jd over muntah. saya dah kena hari tu.

sy smpai bulan ke 5..layan jee lama-lama akan hilang dgn sendiri... nk hargai nikmat mengandung... syukur tak teruk

Saya 2kali masuk wad sebab macamnie..Dari trimester pertama sampai trimester kedua..Sabarny sis.Moga dipermudahkan

Semoga kuat ye mommy 💪