Dilema dan terlalu risau..

Saya merupakan bakal firstmom dan ada masalah obesiti... Tapi sekarang NIE saya mengalami masalah dimana, apa yang saya nak makan semua saya jadi takut... Saya takut nak makan benda manis, masin walau pun sikit.. Dan nasi tu pun saya makan sesenduk je sampai saya sukat , bila saya tertambah sikit mula lah terus jadi risau... Takut makan banyak bila dengar kalau makan banyak nanti baby jadi besar, kalau makan kurang baby kurang berat... dan Saya takut berat saya naik mendadak, dan macam-macam saya fikir... Kalau saya nak makan kuih, apa sekalipun sikit je sekali gigit je saya makan lepas tu saya tak nak.. Hati tu nak makan tapi lebih kepada takut... Macam-macam dalam fikirkan saya NIE... Lepas tu fikir nanti bila check up misi bising berat naik .. Tolong saya mommy apa patut saya buat... Saya banyak benda nak makan tapi saya tahan kan sebab saya takut... Terlalu risau... 🥹🥹😔

1 Balas

dia mcmni, berat u mmg kena naik sepanjang pregnancy, klu xnaik or turun, meaning u xdpt nutrition dan bby pun xdpt nutrisi yg ckup utk mmbsr dlm rahim kita. sy sndri pun obese, pernah naik berat smpai 4kg dlm 2minggu. misi takde nk marah2 klu kita ada masalah spnjg checkup. dorg pun manusia, ada budi bicara. kita pula klu kena tegur jgnla ambil hati sgt..pkir +ve side..blh mtk misi advise. pesanan ikhlas dari mummy ank 1 and road to no 2 on Feb 2024

9mo ago

no, jgn overthink benda2 yg tak perlu. not good for u and kndungan. just enjoy ur pregnancy and go with the flow. nk makan apa, silakan. 😊