pembawakan

Saya mengandung dah 6 minggu. Saya tak selesa Sebb alahan yang teruk muntah, takde selera, pening seharian, perut senak, masuk angin, sesak dada. Boleh ke sy ambil ubat untuk melegakan seperti paracetamol atau Panadol untuk melegakan pening dan tak sedap badan ni. Jangan kecam ye mommy semua sekadar minta pendapat.

24 Balas

Sy lg trok smpi tdo dlm toilet x tahan kjp2 muntah.. nk jln x blh pening baring je. . dh mcm mayat idop.. kne ambik supplement tok cover sikit2 alahat to.. bile dh second trimester sllu alahan ilang ikot org gak.. sy start minum enfamama alhamdulillah smpi bersalin cergas.. alahan kurang dh blh la mkn nasi sume.. cube try..

Sebelom ni sy pernah sakit kepale yg terok. 3hr tahan xmakan ape2 ubat. Then kebetulan hr ketige tu sy ade check up.. sy tnye nurse blh ke sy ambk prctml.. nurse ckp xdigalakkn tp klo btol2 sakit yg xleh tahan blh ambk sebiji je. . Ape2 dptkn nasihat nurse/doctor dlu. 😊

Kena lalui.. sbb tu salah satu proses kehamilan.. takpe tahan je.. pahala tu.. saya pun sama even skrg preggy kena warded sbb kencing manis.. siap kena insulin 4x sehari.. pertama kali kena lepas mengandung anak dua orang.. tp saya terima sebab Allah perancang sebaiknya

Kalau pegi klinik biasa doc akan bg ubat tahan muntah. Tp mcm sy haritu sy x mkn pun ubat tahan muntah tu sbb sy perasan ianya bertindak seolah melambatkan muntah je. Bila dh hilang kesan ubat, muntahnya lebih teruk. So sy biar je, nak muntah sy muntah je.

Jgn suka ambil panadol and etc time pregnnt. X baik sebenarnya utk kandungan. Dulu sy mcm tu juga, doctor lgsg x nk bg ape2. Dia suruh mkn buah byk. Sy suka mkn pear, jmbu air and tembikai. Sometimes beli buahan kering. Mcm cranberry or guava

Klau pegi klinik doc akn bgi ubt than muntah.. Tpi sya tk mnum pun ubt tu.. Jiran sya bgi tau klau rsa nk muntah tu cpat2 cri mknan yg msam2 tuk elak kn muntah.. Alhmdulillah sya ikut cra jiran sya tu trus ok..

4y ago

Ye skrg sy akan minum air limau suam. Ada kata tak elok tapi itu shj yg boleh tahan mual

Banyakan mkn buah-buahan.sy dulu pun mula2 alahan teruk jgk mkn buah dgn roti je.nasi x boleh nk mkn langsung.tgk nasi nk muntah.skrg alahmdulillah dh ok.x de alah lagi Alhamdulillah la

Sebaikny cukup kn reht sis jngn ambik obt2 an tnpa arahan doktr..mkn tmbikai coba..msa sy mual sy pun mkn tembikai ada lah dlm dua potong..bnyk minum airsuam klu blh ltk sikit honey

awal trimester mmng akan ada alahan mummy banyakkn mnum air dn sapu ubt yg x telalu pedas spya dpt legakn mual tu. and dont forget to more rest mummy😊

rtu sy ad dmm n mntah... dr sy ckp blh mkn pcm... mcm biase 2 bji stiap 6jam ke 8jam... klau ubat mntah .. ad khas untk ibu mgndg...