angin ketika preggy

hai sy nak tnya.. mengandung ni angin sentiasa kt perut.. asik rasa tak sedap je perut..walaupun dh mkn..masih perut ase berangin je.. boleh ke.mkn gaviscon untk melegakan since ubat angin tak boleh makan

6 Balas

depends pada badan seseorang. tapi biasanya doc atau pharmacist tak suggest ambil gaviscon for pregnancy mom. kalau ke farmasi dia akan suggest ubat lain seakan gaviscon tapi sesuai untuk ibu mengandung. dia dalam bentuk sachet, lepas makan terus auto lega. tapi saya lupa la nama dia apa. sebab saya pernah beli masa pregnant anak first dulu. memula nak beli gaviscon tapi pharmacist tu suggest yang itu cuba sis try pergi farmasi tanya 😊 semoga terus kuat dan sentiasa sihat sehingga melahirkan

faham keadaan awak sbab sy sendiri tgh alami. saya kadang sumbat je roti/biskut sikit2 mana yg ada kalau rasa perut sebu wlaupun tak hilang mana rasa angin tu tp boleh lah. bila time malam nak tidur mmg tk selesa lgsg jd suami sllu urut2 sikit bhgian blkg, atas perut bagi angin keluar mcm sendawa and pakai stokin msa nk tidur. lgi stu ada jugak sy buat snaman ringan sbab bila buat macam tu sy mesti akan kentut even sedikit so berkurang la sikit angin😅

Memang angin selalu mula2 mengandung x peh nak buat apa kene tahan jer kalau saya rasa x sedap tu saya sumbat apa2 yang boleh makan or minum boleh bagi kita sendawa saya ni anak no 4 setiap kandungan anak pertama ke 2 dan seterusnya pembawaan die tak sama jadi kene lalaui juga walau x nak pun sebab tu nanti jadi pengalaman yang amat kita rindui🥹

hi sis. ye betul masa awal pregnant memang akan rasa mcm tu. da makan, angin. tak makan, angin. rasa sebu je kan. makan gaviscon sy rasa better buat air halia ke. sbb selalu makan gaviscon ni bila dah 3rd trimester mcmtu. skang baby kecik lg. apa2 pun cuba tanya doc dlu ya. n better makan tu dlm kuantiti sedikit tapi kerap.

Sama la kita. Perut x selesa. Bila x selesa terganggu aktiviti kerja kt umah. Awak klo x ok try refer doc. Jgn biar lama2.

saya pun sama, asik rasa tak sedaap. angin sentiasa kt perut.

1y ago

ya betul,