Sholat masa mengandung

Hi saya mengandung 11w, tapi sholat dah tk larat nk sujud😭 bolehkah saya sholat duduk atas kursi masa sujud?

24 Balas

Ad jumpa satu video ustaz , islam x myusahkan . Kalu kite rse x selesa berdiri , duduk saje , sbb solat ibu mgandung x sama dh dgn org biasa , msing msing punya bdan x sama , klau rse slesa solat duduk , duduk je , jgn x smayang sudah .

1y ago

Terima kasiih☺️

Islam tu mudah je sis. Kalau rasa betul tak larat guna kerusi utk memudahkan. Asal solat tu sah dan khusyuk dan tidak memudaratkan baby dan ibunya 😉 saya pun tulang belakang tak berapa kuat tu kadang bahaya bila sujud biasa

Tgk ceramah ustaz azhar..selagi mampu berdiri..kalau masa sujud xboleh sujud..sujud je dlm keadaan duduk..cth tundukkan kepala je masa duduk tu..lps tu bangun berdiri mcm biasa..boleh cri video dia..tadi baru tgk kt tiktok

Boleh je sis...kalau tak larat nak solat berdiri sis boleh solat duduk...islam kan memudahkan..yang penting tak tinggal solat....klu sis was2 tengok la ceramah2 agama byk cakap pasal solat duduk untuk wanita mengandung ni

Ustaz kata ibu mengandung boleh solat ikut mana cara dia mudah solat. Tak semua org mengandung keadaannya sama. Kaki melunjur pun boleh solat, baring pun boleh solat. Islam ini mudah. Janji awak tak tinggal solat.

saya pernah alami jugak masa 5 bulan, boleh rukuk shj, lebih rendah tak boleh, jadi cramp. buat mana boleh. ambil supplement calcium. kalau rasa larat, solat macam biasa, bila sakit datang, atas kerusi.

Boleh je solat duduk dear… lain org lain badannye jgn samakan dgn org lain… sbb tu sakit apa ke refer tu pakar… Kalau tulis2 mcmni macam2 pendapat Ada 😆😅😂

Saya pun solat duduk kerusi sejak masuk 3 thris. Perut dah sooh kalau sujud mesti dada rasa macam makanan nak turun muntah. Jd saya solat kerusi. InshaAllah sis buad mana mampu 😊

tak x ad masalah pun sis nk solat duduk ke , baring ke . yang penting solat . solat tu kan wajib . islam ni mudah . x perlu paksa diri kalau rse x mmpu ..

jika betul2 xlarat boleh. Jika larat wpon skjp xboleh. sujud adalah rukun, diringankan bg yg perlu tp jgn ringan2 rukun.