Perhitungan usia kandungan

Saya melakukan hubungan dengan suami saya pertama kali tanggal 1 Mei, tanggal start haid saya tanggal 10. Terakhir haid tanggal 10 April. 31 Mei saya di nyatakan positif 2week+. Kemarin saya usg usia kandungan saya 17week 5day. Suami saya kaget kenapa usia kandungan saya sudah 4 bulan+ sedangkan kami baru berhubungan pertama kali 1 Mei dan tidak membuang (maaf) sperm dia di rahim saya?. Tolong bantuannya untuk saya sebagai pencerahan.

11 Balas

1 mei tu maybe tgh subur so logik la kalau dh pregnant 4months. Ni la masalah kalau dedua tak amik taw pasal waktu subur, kiraan period bagai.. nanti mula lah ada isu haihh. So dedua duduk berbincang dekat sofa sambil google and study pasal benda ni kalau takmau satg jadi macam2

5y ago

Sudah pergi, dia belum mau pergi lagi sebab kira saya tipu dia

suruh suami belajar, study dari google. cara pengiraan bukan dari tarikh bersama, pengiraan dari "hari pertama haid terakhir". kalau dia taknak belajar sendiri, mintak doctor terangkan pada dia. 🤦🏻‍♀️ dah masing² subur waktu tu..

5y ago

Masalahnya dia nak pegi sebab masalah ini 😢 saya tengah mengandung. Rasa tak kuat nak hadap semua nih. Kalau bukan demi baby & Allah selalu kuatkan taklah saya tau cammana saya gara* kata*nya suami

Hi mommy. Usia kandungan dikira dari hari pertama haid terakhir, bulan April. Kalau dari April, maksudnya bulan ini kandungan sudah 4 bulan. Kandungan tidak dikira dari mula berhubungan tetapi dari haid. 😊

5y ago

👍😇

Btul la sis, kira tu dri pertama haid bkn kira dri mula buang kat dlm or buat seks tu.. Mcm sy, kraan kandungan sy dri start sy prtma haid sdgkn masa tu suami tembak dlm pertghan bulan slpas hbs haid..

5y ago

Biasa doktor akan kira ikut hari pertama kita datang haid yg terakhir tu.. mcm yg sis cakap period terakhir 10/4. Bersama husband 1/5. Doktor akan kira usia kandungan dr tarikh 10/4 jg... Tp klu pergi klinik yg alat scan dia canggih sikit, doktor boleh detect usia baby dlm perut tu ikut size baby tu..mcm sy kan sis, last period 2/6. Bersama husband 8/6 (habis je period terus bersama) 30/6 sy ada spot darah sikit, bila check upt esoknya terus 2 line. Ikut jadual period 7 weeks sy ke klinik pakar scan.. bila scan doktor kata usia baby tak sama dengan tarikh last period sy.. dlm scan doktor anggarkan kandungan baru 6 weeks.. utk EDD yg lebih tepat boleh dpt dr hasil scan.

Bawak suami pergi jumpa doctor.. Untuk doctor terangkan pengiraan untuk hamil.. Perkara macam ni tak boleh biar macam tu sebab suami sis akan terus syak wasangka dengan sis dan anak dalam perut sis.

5y ago

Saya sudah tak virgin sis, suami sayapun sudah pernah ada anak dengan perempuan lain.

Hai sis . seeloknya kamu ke hospital atau klinik kesihatan ibu & anak . dan minta doc di sana terangkan pada suami kamu cara pengiraan kehamilan. cara itu lebih baik buat kamu dan suami kamu 😊

5y ago

Sejak bulan lalu sis

Kiraan ikut tarikh first last period. Bukan pertama kali buat hubungan dengan suami. Kena explain betul2 dekat suami sis tu

5y ago

Aamiin, terima kasih sis 😇❤

Pergi jumpa doktor scan br tahu kandungan usia berapa.. Lepas tu tanya doktor tu mcm mana start kira usia kandungan.

5y ago

Sudah. Usia kandungan dengan perkiraan suami beda. Itu jadi masalah besar buat saya.

Meng Law subur cpt lekat..mcm sa, last period 31/1 khwin 2/2, nsb x gk slh fhm husbd, Dya fhm gk

5y ago

Semoga dia segera faham, terima kasih sis😇❤

Ikut kiraan last period sis..tak kira sis buat seks awl bulan 5 tu, tetap ikut kiraan last period.

5y ago

Aamiin allahumma aamiin yaa Rabb, terima kasih sis 😇❤