Siapa pernah makan folic acid utk TTC?

Saya masih belum hamil..

Siapa pernah makan folic acid utk TTC?
21 Balas

Saya mkn sebulan lebih alhamdulillah berjaya melekat. Skrg anak umur 7 bulan dh boleh berdiri sendiri dgn berpegang pd sesuatu. Ini anak yg paling kuat yg lain tu tak jadi. Tp sy ad juga consume produk lain selama berbulan-bulan then stop baru mkn yg ni. Sebelum ni ada ttc mkn folic acid 5mg je yg klinik punya tu tp mkn dlm 10 hari je lpstu xmkn sbb suami sy kata xpyh. Teruskan berusaha inshaAllah, Allah nampak usaha kita & makbulkan mengikut kehendak-Nya. Sy 1 thn 11 bln baru melekat.

Jaga fokus makan folic acid je kalau nak hamil. Kena jaga pemakanan. Kurangkan manis, kurangkan makanan dlm tin, kurangkan penggunaan sos/sos tiram dsb. Suami boleh try supplement speman dgn kapikachu himalaya. Masa saya ttc saya tak mkn apa2 supplement tp jaga makan n husband pulak makan supplement yg say ckp td. Alhamdulillahh dah lekat. Sis boleh cuba. Semoga Allah berikan sis zuriat dlm waktu terdekat ni. Aamiinn!

Kalau ikut pengalamn saya , sya makan folid acid brand sebulan lepas saya kahwin & tak habis pun sekotak terus lekat . Kawan saya pulak saya suggest buat benda yang sama , tapi rezeki dia lambat sikit . Setahun lebih jugak baru lekat . So atas badan jugak sebenarnya . Folid acid bukanlah ubat kesuburan tapi supplement persediaan sebelum hamil itu yang doktor bagitahu kawan saya masa dia buat checkup

Saya makan asid folic setahun lebih hingga bulan ke2 kehamilan. Doktor yg nasihatkan berhenti sbb ambil supplemen lain. period panjang 42-45 hari =tempoh haid? 🤔 Betul ke awak taip ni? Tempoh haid paling maksimum ialah 15 hari. Jika hari ke 16 dan seterusnya masih keluar darah, itu darah istihadoh atau darah penyakit. Sila jumpa doktor ok.

just nk suggest, sy guna je tak jual. sape2 ade masalah period x teratur or segugut or nk ikhtiar hamil, blh try minum minuman "w pro" . wpro ni founder dia Dr sakit puan sendiri. alhamdulillah habis je 2 botol setengah, sy dh x segugut n hamil. bnyk feedback positif, n mostly habis je 2 3 botol minum, berjaya hamil.

sye ttc dngn amalkn minum minyak zaitun dan acid folic.. sye on depo 3 thun...xde period lngsung.. lpas stop depo...still xperiod 3buln...sye minum mnyk zaitun buln kedua bila still xperiod lg.. alhmdulillh.. buln keempat period pertama 3hri.. bulan kelima period normal.. dn buln keenam.. dh sngkut.. alhmdulillah..

Folic acid bkn utk tingkatkan ksuburan ya. Folic acid utk persediaan badan kita sbelum hamil utk elakkan kecatatan janin. Masa TTC amalkan mkn yg berkhasiat je. Bkn awak je tau tp suami skali. Suami blh ikhtiar mkn supplement Speman. Sy masa ttc suami mkn speman, sy mnum air buah zuriat.

Sy nikah 28/5. Sebulan usaha, belum ada rezeki. masuk bulan ke2 usaha suami isteri makan folic acid.. imun system sy tiba2 drop, dari zaman sekolah Tak pernah demam tiba2 demam siap kena covid. batuk 3weeks non stop. Rupanya Alhamdulillah bulan ke3 pregnant 6wk 🤭

mana2 pun ok.. nak cuba brand ni pun ok..ikut keserasian badan..sbb folic acid bukan ubat kesuburan..preparation untuk pregnant..sy makan drp anak first sampai ke2 Dualfolic dulu nama Alphafolic tak silap tp drp company yg sama

saya mkn dr sblm hamil sampai skg dh hamil 8 bulan..amalkn je xde mslh..kwan saya pun saya soh mkn Alhamdulillah xsmpai skotak kwan dh bjaya..tp kna bdoa jgk n amalkn pmakan yg khasiat