korang dah minum air gula ke?

saya kne minum 2x. nt kandungan 28 week kene minum sekali lg. sy bru 26 tahun.. tp dah sangkut gdm.. ada petua x? takut lah sticker buku pink dri hijau ke kuning

13 Balas

Mcm sy sekali minum je lepas tuh mmg sangkut gdm..ni dah 34w ulang alik buat bsp jela..walaupun bacaan cntik..doktor ambil drah hba1c pun bgthu kencing manis tak ad tapi maybe sbb pernah ggur dua kali dia truskan juga bsp sbb nk kndungan kita selamat..jaga mkn sis..mkn nasi suku2 spruh lebihkn syur hijau..nnti sis akn ad appointment dgn pkar diet dia akn bg and terangkan cra pemakanan y btul untk ibu gdm..inshaAllah sis semoga Allah permudahkan urusan sis..

Kurangkan makanan yg manis, kalau ambil jus cuba jgn ambil bersama gula. Tapi kalau dlm family ada kencing manis, mmg susah juga nak kita tidak kena gdm. Ada org makan sedikit pun blh kena. Sbb preggy susah nak jangka. Tapi blh cuba satu hari sblm esok nak cek (minum air gula) cuba jgn ambil minuman manis terlangsung, makan nasi sedikit. Tapi lebihkan sayur dan protein (ikan, ayam)

Sma la dgn sy 28w 5d.... Alhamdulillah tk sangkut gdm...... Kdg keturunn... Sy pon da mnum air gula buat kali kedua khmis lepas... Alhamdulillah bby siht 1.2kg dn air ketubn lebh sikit 18....tp tuh kdg kesan ceaser tuh pedih2 sikit bila bby tekan2... Kpla da kat bwah...... Harp2 bby genpn 37w or 38w bersalin.. Cm abg dia 36w 4d tk ckup 9buln tp alhamdulillah bert 2.6 ok.....

Makan minum kene jaga... Kurangkan nasi.. Lebihkan sayur n buah... Makan apple hijau setiap hari sebiji... Kurangkan makan manis²...jauhkan lebih baik.. 😊 Amalkan Jus Lemon or limau kasturi suam kosong pun boleh... Insyaallah..

Sy gdm ok xsngkut pn.. Sblum mnum dn slpas mnum cun.. Tp dua kli mbik gdm.. Dh hbs tu smbung plak bsp 🤷‍♀️ isnin ne kli kdua cek bsp.. Cek prtma kli bsp ok.. Xde tnggi rata2 5.1..

4y ago

Sblm mnum 4.1 rata2 mcm tu kptusan sy gdm&bsp. . Slpas mnum 5.1.. Kptusan sma mcm ne jerr..doktr ckp ok jerr xsngkut pn tp dorg still nak sy ulang bsp smula.. Myb sbp berat sy nk banyk kot😆

saya dah masuk 26 minggu belum minun air gula sis.. sy x pasti sbb first pregnant xdew pengalaman..huhu

4y ago

kalau xda ahli kluarga yg ada kencing manis xyah minum kot..

Kurangkan makan manis2..tapi tu la selalu teringin nak makan manis2 je sekarang ni 😅

Da msa 16week alhmdulillah kputusan ok.. Tnggu 28/2 ni kne mnum lgi skali.. Hrap2 smua ok je..

4y ago

Aamiinn.. sy Gdm masa pregnant jer

Skg bru 24y , preggy ke 3 , 25w blm mnom lagi ..mmg doa tanak mnom 😭

4y ago

Hrp tk kna la ..sbb tk snggp 😌

boleh share x knp kena minum air gula...cth sangkut ape

4y ago

kne minum air gula sbb family members ada yg penghidap kencing manis