berak sakit dan berdarah

Saya hamil 7 weeks..sebelum ni sembelit..pastu td msa nak berak sakit pastu berdarah..sapa pnh jd mcm saya? Pnh x masukkan ubt ikut pggung yg mcm peluru tu? Sapa pnh masuk ubat tu?tq semua

13 Balas

Saya pernah guna ubat peluru tu untuk masuk dalam punggung. Kene konsisten guna ikut nasihat doktor. Ubat tu bantu cairkan najis. Dalam masa yang sama, banyakkan minum air tapis atau mineral. Itu lebih baik , sebab sis preggy kan. Buah dan sayuran pun jangan lupa. Kalau tak mampu makan nasi, makan bubur. Jangan biar perut kosong, elakkan makan pedas. Darah tu punca meneran kuat sangat. Yang penting banyakkan minum air ye sis. Semoga cepat sembuh ❤️

Hi sis. Saya sebelum prgnant pun dah kena macam tu.. Berdarah dan permukaan buntot tu dah luka. Nak masuk ubat peluru tu boleh. Tapi pastikan dah berak dulu. Baru ubat peluru tu berkesan utk rawat luka dlm tu. Pagi td sya pegi jumpa dktor lagi pasal darah n luka ni. Moga kita same2 cepat sembuh yer

Sy trimester ke 2 tu mmng kerap kena sembelit kdang² smpai menangis dlm jamban sy tk mkn apa² ubat mak sye sruh korek najis tu geli tu mmng geli dri kita tanggung sakit and bkn stiap kli sembelit je brdarah tiap kli berak keras pn darah keluar bnyak skrng da tak da bnyakkn mnum air msak ye sis

sy da 24w, sembelit jgn ckp la..rase mcm xnk berak dh. hehe... sambil tunggu nk siap tu , air mata xyh ckp la laju je turun...sy mkn betik,mnum air byk, tp tetap sembelit, maka bertabahlah sesorg bila dtg time nk membuang😂 ... tp xde plak brdarah...pedih2 je.

Saya first trimester kena masuk ubat peluru tu. Masuk lah sampai berak OK. Tpi bila stop kejap jadi balik. So cerita dia kena pandai jaga makan. Makan buah oren sunkist tu tiap2 hari. Minum air masak banyak.

Sy time 6 weeks kena sis. Dr hanya bagi ubat masuk melalui punggung saje. Dia tak bg ubat makan takut risiko nanti. Minum byk air masak dan makan byk sayur dan buah

Klu sembelit elakn minum Milo, coklet Ke apa.. Akn buat najis keras.. Bila keras akn myebabkn sakit dn berdarah.. Sellau kena time trmer Ke 3..azbnya rasa..

Awal2 mmg mcm tu. Sya bnyk mkn betik masak. Minum air masak bnyk2. Selain ubat bontot boleh g farmasi beli ubat untuk sembelit tp mention kat dia yg sis preggy.

5y ago

Tak pasti la boleh ke x. Klu bukan doc yg bagi sya x berani nk kata ye. Takut ada kesan lain.

Sya 1st trimester aritu sembelit jgk tp xsmpai mcm sis la.. bykkan mnom air putih 1.5L - 2L Shari insyallah ok

Cuba minum susu. Mcm sy kena minum susu baru tak sembelit. Lembut je. Similac mom.