Boleh sesiapa tahu tak cara nk hilang Kn kencing kotor?

Saya hamil 19 minggu setiap kali pergi klinik cek semua okay kandungan pun okay cuma tulah kalau cek je kencing je yang teruk...tapi bila saya kencing tkde rasa sakit atau apa2 sapa tahu apa ubat boleh hilang Kn kencing kotor ye

28 Balas

Sis try beli ni kat farmasi , haritu sy warded satu mlm pun sbb kencing kotor jugak . Spnjg d wad diorg bg saya ni jaa . Sblm breakfast 2 sachet , sblm mkn tghari 2 sachet . Jam 10 2 sachet , tp saya sarankan sis , boleh tanya doktor dulu . Masa kat ward dorg pun tak boleh bg antibiotik or apa2 ubat , sbb preggy kann . Hrp dpt mbantu ❤️

4mo ago

sis try minum jus barli tanpa gula.. atau rebus barli.. insya Allah ok

Saya pun kena kencing kotor sampai warded sbb berdarah.. Doktor bagi ubat antibiotic tuk mkn seminggu.. Lps tu mmg XMinum manis langsung.. Air masak suam je minum hari2 dgn air Barli tanpa gula.. Skrg iktiar juga mkn yogurt.. Hrp hilang la kencing kotor.. Mmg susah nk hilang tapi biar ada perubahan sikit2 setiap kali cek tu.. Byk minum air masak..

saya pun kencing kotor juga kena banyakkan minum air masak dan masa nak tadah urine tu kena ikut cara yang betul, jangan main tadah je, kena basuh alat sulit kita bersih bersih lepastu baru kencing, sebelum ni saya main tadah je lepastu macam2 lah bakteria, blood, protein semua ada bila saya ikut cara yang betul baru lah urine clean😊

4mo ago

sama, haritu pun ada sangkut sekali, nurse suruh repeat UFEME, lepastu dia share tips camni. sampai sekarang takpernah sangkut urine 🤲🏻

Saya banyak minum air barli. Dalam saya minum seminggu 2x. Barli rebus sendiri. Air dia tu jangan letak gula. Memang kelat sikit. Tapi function. At the same time air memang kena banyak minum. Sebab masa pregnant ni keputihan pun banyak. Biar minum banyak air, keputihan pun keluar sekali.

sy pun sama dr awl pregy smpai la skrg 29mnggu ttp sngkut kncing kotor xde rsa sakit gatal kptihan pun skit sgt xtau dah nak buat mcm mn mnum air bali air msak dh msuk obt dkt miss v lg tnggi bacaan kncing kotor stress rsa 😔

4mo ago

bacaan sis brp ye

Masa saya first checkup sangkut kencing jugak. Doc bg antibiotik utk 5hari, then okay after that. And saya ada minum air rebusan barli, minum air banyak.

ada hakak² tempat kerja share tips utk kencing kotor, minum air kelapa. minum air banyak² wajib + kurgkan makanan/minuman manis

Masa anak pertama setiap trimester kene kencing kotor. Skrg sy amalkan jus kranberi tanpa gula. Alhamdulillah xde kene. Try la.

Buat air barli. Rendam semalaman. Rebus air dan minumm tanpa gula. Nanti jadi normal balik air kencing tuu