masalah kencing kotor

last checkup hari tu doc kata saya ada kencing kotor & masalah tu punca dari keputihan (ada gatal kadang2) . doc bagi ubat antifungal dalam masa 2minggu okay je keputihan sikit, start minggu keempat keputihan ada balik tapi tak gatal pun & masalah kencing kotor still tak hilang #firstmom

13 Balas

mnum air suam byk sis.. pglmn ank prtma dlu,kena kencg kotor.. kena gbs kputihan yg hijau tu punca2.. la ni pregnant ke2 msih juga gbs, tp mmg kerap mnm air suam je..xgatal,kputihan tetap ada..cuma alhmdulillah xkena kncg ktor, mnum air biasa kencg xpuas,mnum air suam2 tu elok ja... sbb sblm preg ke2 ni mmg lh gbs,jenuh dh mcm2 buat tetap gbs.mcm2 supplement. jga private part lepas buang air,lap kering.. tetap sama.. tisu 3 plastik utk sebulan 1plastik 10 roll tu , terima redho jelah.. yg pentg air suam bantu lawas kencg.. sblum tu dh brkali juga msuk antifungal tu,kejp je ok, mkn antibiotik pun sama.. huhu.. blh jd awk gbs kot..

saya first pregnancy pun kena kencing kotor dapat ubat jugak., tiap kali check mesti ada . sampai tahap pergi check buah pinggang dekat hospital tapi tak ada apa2 masalah . pregnancy kedua pun sama , tapi sebab dah ada rekod sblm tu. jadi tak ada masalah. cuma doc pesan minum masak banyak2. besoj nak ke klinik tu pastikan minum air masak banyak dan kencing dgn kerap.

minum air yg byk,mnum air kelapa muda,air barli klau kandungan sis dah 5 bulan ke atas kena kencing kotor ni boleh dah mnum air kelapa muda jgn simpan gula lgi..lebih bykkn mnum air kosong,dri mnum minuman bergula..

normal dapat kencing Kotor time pregnant sebab saluran kencing kita dah mmg sedia pendek + baby pulak tekan dari atas. so senang nak dapat infection

byk kan minum air masak. lepastu pantau urine sendiri. selagi urine warna kuning, minum air lagi sehingga warna clear. sy dulu pernah kena urine kotor.

sy prgenant dri 8 week hingge 2 bln sgkut air kencing kotor sbb alahan teruk , xboleh mnum air msak.lepas hilang alahan, baru result air kencing ok.

Sis masa detect kencing kotot and keputihan tu sis bagitau sendiri ke nurse tu or detect dari air kencing . Ke kena buat mulut itik tu 😭😭😭

1mo ago

kencing kotor tu detect dari checkup bulanan (cek hb & urine). bab keputihan doc sendiri tanya ada gatal ke apa2. doc kata kencing kotor punca dari keputihan

sy masa pregnant dulu pun pernah sis. smpai kena admit ward 4 hari. sakit sgt. Sis, cuba ikhtiar minum air barli, kosong je tauu jgn campur gula.

1mo ago

haah sbb kencing kotor sis

Boleh cuba amal minum air kelapa. Tanpa gula or ais.. Bnykkan minum air putih/ mineral jg..

utk masalah keputihan, sye sarankan sis buat HVS swab.. tkot GBS je..