cara nak tambah susu badan

saya fully df baby haritu checkup sebulan lahir 3.2 naik sikit sangat 3.4 doc cakap kurang susu badan. kadang kadang ada masa menyusu sampai breast dah lembik kiri kanan dia meragam macam tak puas. nak katakan kerap menyusu jugak asalkan baby menangis saya suap puting. ada masa tido nyenyak ada masa macam tido tak tenang. ada masa timbul jugak macam nak giveup tapi saya yakin dengan susu ibu. ada tips tak

7 Balas

Experience i lah kan dari newborn smpai lah baby dah 6bulan skng still df. mindset mmg letak nak susukan smpai baby 6bulan / smpai tumbuh gigi 😂 srs cakap masa masuk 6bulan haritu susu badan i drop smpai lah i mix dngn formula. Lama jugak tau then i start minum teh kurma merah kedai cina selalu jual. Baru lah slowly susu i meriah balik. Actually before this i dah try consume lactation jelly , air rebusan kurma merah & last ni teh kurma merah. Tiga ni mmg works on me. Just lactation jelly tu a bit pricey la ada 20sachet je nak nak pulak i kena consume 2sachet/day so i stop. Then i buat air rebusan kurma merah tu ni kena rajin lah buat. I mmg suka buat fresh2 tak suka buat banyak2 then simpan. So sbb hari2 nak buat i stop then lastly i minum teh kurma merah yg just bancuh je ni tak best sbb ada gula sikit. Kalau rebus kurma merah tu mmg pure lah rasanya kurma tu lagi sedap. Tapi now i just consume kalau susu i drop sbb anak i dah start mix fm. Btw susu pun akan terhasil ikut demand baby tau. Lagi kerap dia susu lagi banyak lah susu badan.

Sis kena dapatkn ilmu penyusuan.. Dalam tt ad bbrp coach penyusuan bole guide sis..InshaAllah xmahal sgt tpi kalau fikir utk nk bg anak fully penyusuan susu badan, berbaloi nak cari guider atau coach.. Tp yg pntg kena keep offer anak df, mkin bnyk ransangan, nnti yield susu kita mkin naik. Yg pntg jgn stress2 sis. Mindset kn nak susukan anak smpai ckup umur dia 2thun.. Sy pn mcm tu.. mula2 pn rs xckup sebb sblah kanan lg bnyk dr sblah kiri..yakin dgn rezeki susu dr Allah utk anak kita, Alhamdulillah skrg anak 5m dah 9.5kg..

saya dari newborn hingga now baby 1 tahun 5 bulan masih fully bf. Hmmm saya cuma makan makanan yg booster for susu badan and mindset kene set firm yg susu cukup for baby hingga Kenyang. Makin banyak demand baby makin banyak susu ada insya Allah dengan izin nya. amalkan healthy intake food sis yg penting yg bagus for lactation. mommy pun kene minum susu juga .. mind set important ya sis.. and jgn stress or burn out.. good luck sis

Post reply imageGIF

nak tau cukup x ckup susu bdn. sis kna perah dgn breast pump. sy cuba dlu hari kedua perah. dpt tau x ckup (kluar berapa titik je)mlm tu jugak beli susu formula utk newborn. kemudian sy tgk video kaedah marmet (cara perah susu) sgt2 la membantu sy.lps tu bru sy cari supplement milk booster nak lg byk susu

4mo ago

hasil perahan tu tunjuk brp ml pump tu mampu keluarkan, bukan tunjuk byk sikit susu kita

Haritu saya ada beli milk booster dekat shopee. Brownies mom more milk. Alhamdulillah makan 2 biji pagi, petang tu breast rasa cekang. Meriah susu sekarang.. jgn lupa minum air banyak2.. doa kat Allah mintak perbanyakkan susu untuk bagi anak minum.. insyaAllah

sis mnom air rebusan buah goji, longan kering, kurma merah n barli cina. air tu mnom tiap ari buah tu boleh mkn mcm biasa. susu mmg meriah.

ada terbaca mengempeng blh buat anak ada masalah berat.