Puting susu mengecil

Hai moms... Kenapa ya, puting susu saya mengecil? Tidak macam sebelum ni, besar sikit dan tertonjol keluar. Kalau saya susukan baby sy, dia terus menyusu tidak menangis tapi sekarang baby macam susah nak menyusu dan menangis even dah masukkan puting dalam mulut. Sekarang baby saya sudah 1 bulan 19 hari. Ada tak, ibu-ibu yang mengalami sama macam saya ni.. 🙁 Lepas tu susu badan saya tak pandai banyak. Dah macam2 saya buat dah, saya susukan baby (direct feeding), makan dan minum itu ini untuk tambah air susu badan, pam susu.. Buntu dah 😔 kalau baby tak kenyang, macam lepas menyusu masih menangis, saya bagi lah susu fm 😔 #firstmom #firstbaby #pleasehelp

3 Balas

Macam saya sis, saya susu tak meriah, ada2 tapi tak bnyak, bila menyusu lepas tu ank akan merengek, tak kenyang, so sy decide dgn hsbnd bagi susu fomula, tapi saya ada bagi jugak susu bdn. Nak jadi cerita, msa pntg hri ke9, saya kena warded balik sbb luka czer terbuka, nsib masa tu brjinak2 dah bagi susu fomula, n msa di wad pun breast tak bngkak, nurse n doc selalu tnya tak bagi anak susu tak bengkak ke, saya kata tak, sbb sya susu tak bnyak. Sepanjang di wad, waktu melawat mak n hsbnd sy akan bawak baby direct Bf, bgi dia hisap jugak walau kurang susu tuu. Jangan risau sis, stgh org jnis susu banyak, stgh org tak bnyak, rezeki atau nasib masing2.

1y ago

Amiin, tq sis, Saya skrg mak yang jga dlm pantang sbb hsbnd keja jauh, mmg mak saya sngt2 mnyokong, walaupun x dk susu dia sllu angkat ank sya, bgi mnyusu kat saya jugak, sbb lepas jahit kali ke2, saya tak boleh angkat lagi ank sya, mak sya yg tolong angkt bgi susu mgiring, suami pun selalu sokong kata tak pa nnti kita ikhtiar cara lain🥰

sy pun.puting mngecil.mungkin sbb pendek kot.hihi.try byk kali jgk time dia nk nyusu tu,dlm 6,7 kali baru masuk mulut dia 😅 tqpi syukur wlupn putig pndek, susu sy byk.syukur alhamdulillah

pling utama, air masak sehari wajib 8 gelas ya sis.