susu badan xbnyak

hai .. saya nak tanya..susu badan saya tak banyak kalau pam pun tak cecah pun 1oz .., dah macam macam cara buat tapi memang pam tak banyak, tapi saya cuba jugak untuk df ..tapi bila tengok dari pam tu macam tak banyak susu ..agak agak anak saya cukup tak susu if saya df .. saya takot baby saya just nyot nyot je tapi tak cukup susu .. takot dehidrasi je.. kadang saya picit puting saya kuar sikit sikit je susu.. pls hlp 🥲#firstmom #firstbaby

7 Balas

hi sis, saya mula2 first mom pun mcm sis jugak, tp bila pergi kaunseling dgn doc laktasi dia kata susu ibu mmg cukup utk baby, jd jgn risau. kerapkan penyususan je 20 min ke 40 min ke setiap breast supaya kelenjar susu kita aktif, sbb susu terhasil bila ada demand, bila bg fm dh xde demand nt susu drop, doktor mmg xbagi kasi fm tu...tp saye bg mase mula2 tu sbb xtahu. mmg baby lena lama tido kekenyangan, sbb fm ni lambat hadam berbanding susu ibu, klu df baby akn cpt lapar krn susu ibu cpt hadam. cuma mase bg fm tu saye akn pam susu saya. doktor kata ape yg kita pam dgn baby nyusu masa df tu mmg xkan sama kuantiti dia ..baby perut kecik je, bkn minm bynk, lps lahir sebesar biji guli je saiz nya...jd percayalah dan yakin allah tu cukupkn keperluan ank kita. doc pun galakkan saya mkn makanan berkhasiat, elakkan mknan yg akn keringkan susu, ambil milk booster, (saya minm momma pregolact sbb klinik laktasi tu mmg guna tu)...dan kerapkan penyusuan setiap sejam ke 2jam. saye pun ade tanya doc kenape bila dh bg susu pun letak je dia nangis balik, doc kata awal perkembangan baby mmg gitu, ni fasa grow sprouts katanya...bkn maksud baby lapar lg atau xcukup susu tp mmg awl2 bln pertama ni baby nak dipeluk dan bau2 kita so dia rasa selamat. Saya stop fm lps jumpa doc laktasi ni, dia ada ajar cara nk nyusu baby semua tu, saya ikut semua step2 dia, saya try seminggu df dan pam saye tgk baby saya ok je, cuma bila ke klinik berat check ngam2 atas par, nurse kata kena bg susu lbh lg. so minggu ni saya bg df dgn tmbh dgn susu pam ni, tgk hujung bln baru check up and tau result dia.harap ok la. oh ya, bila pam mmg xbynk tp bila lakai teknik power pumping tu blh dapat 2o sebelah so 2 belah dpt 4o... Now baby saya dh sebulan setting, mmg struggle mase mula2 nk stimulate kalenjar susu saya ni, dgn baby jaundice lg...dgn mulut2 yg xbg kite semangat lg, abaikan je ape org nk kata.yg penting kita usaha bg susu yg terbaik utk anak kita .... kalau semua usaha dh cuba tp msh kurang jugak susu, takape lah bg fm pun, janji anak kita besar sht. bkn semua org direzeki kan dgn susu ibu yg meriah.

saya pun sama mcm sis, sementara nak ada susu banyak sis bagi la anak sis fm..kesian dia lapar nnt..at the same time sis keep pumping and bagi jugak bf..saya hari ke 2 bagi anak fm..rupanya selama ni dia tak kenyang..kesian baby takleh nak cakap..bila bagi fm nampak tidur lena dan kurang meragam..saya tgh usaha nak banyakkan susu badan, once susu dah okay saya direct bf balik..jgn give up mommy..mommy kena kuat semangat and jaga emosi 💪🏼

8mo ago

sama² awak 😊 betul, bila baby hisap dia merangsangkan breast kita menghasilkan susu..sis jgn tinggal bf baby..saya still bf baby..saya selalu bagi fm dulu separuh sbb baby saya dia mengamuk sikit kalau tak dpt susu..lepas tu saya akan kasi dia bf sampai dia tertidur..mmg dia akan cari tek jugak even dah bagi fm 😆 lepas dia dah tidur saya pam sampai kering susu..

awal2 beranak sama.. susu keluar sikit saja. lepas saya urut breast.. alhamdulillah makin okay ,susu keluar lancar.. sekarang amal milk booster yg ade kurma merah tu.. kadang minum teh red date and longan jenama super

baru bersalin ke? awk kena tahu apa tanda2 baby cukup susu. awk kena tahu jugak hasil pump buatan manusia tak sama dgn hasil pump mulut baby. masa dlm pantang sgt tak Digalakkan utk pump susu.

8mo ago

teruskan direct feed, pastikan latching betul..mulut baby kena penuh kawasan areola.. tengok klau kencing berak dia normal kira cukup lah tu.. klau najis warna kekuningan maknanya baby dapat cukup hindmilk& foremilk.

amalkan sayur lobak putih , kalau nak tahu baby tu cukup susu ke tak . Baby membuang air kencing sebanyak 6 kali yang berwarna kuning jerninh dan buang air besar 2 kali .

8mo ago

terima kasih info ..🫶🏼

Sama mcm sy sis, hari ni hari kedua sy susukan fm anak sy. Sy df juga tapi nampak dia tak kenyang, tidur pn tak lena sbb tak kenyang dgn susu badan. 🥲

8mo ago

Sis ambik organic milk booster jgk ye. InsyaAllah membantu

try minum shaklee esp + alfalfa .. InsyaAllah susu badan meriah