baby susah menyusu

hi nak tanya, macam mana nak bagi baby menyusu kalau puting tenggelam? sebab sebelah kanan puting tenggelam jadi kerap bagi sebelah kiri. sekarang rasa macam besar sebelah. macam mana nak bagi baby hisap kalau puting tenggelam. dah try pam dulu bagi puting keluar tapi baby takpandai bukak mulut. kadang stress juga kadang kesian baby sebab susah nak menyusu 😢 susu badan ada, jadi sayang nak bagi formula. #firstbaby #firstmom #ingintahu

7 Balas

saya pun mcm awak.. sya guna nipple shield utk permulaan.. seminggu lepas tu, sya akan tarik dulu bagi puting keluar baru bagi anak menyusu.. ok je anak menyusu... tapi sekrang susu sya mcm drop sbb anak menyusu sekejap je.. dia lebih suka menyusu sebelah satu lagi sbb susu bnyak & laju.. dah pump pun tetap susu sikit.. ada ke yg mcm sya.. any suggestion.

Wktu anak dlm nicu dulu, sy nmpk nurse guna picagari yg di potong hujung utk tarik puting tu sis... And rasa farmasi ada jual tools.. utk bg bb buka mulut sendiri, kena buat stimulation yg msk jari dlm mulut bb tu,... Anak sy pn xpndai.. tp hrtu kena masuk wad sbb kuning, balik2 terus pndai menyedut.. sy plak xtahan sbb rs sakit. Xdpt msk kan full

Sy pun masa baby first puting tenggelam juga, tapi tetap try bagi.. Alhamdulillah lama2 puting tu akn Timbul, just teruskan bagi, cuma tarik2 la sikit supaya timbul.. 🤭 Ada juga sy terbaca, guna syringe 💉 .. Ada dia tunjukkan cara guna mcmna.. Boleh Google.. Ada 1 g tapi lupa apa nama.. Tapi Insha'Allah boleh search Google.. Moga dipermudahkan

Hm saya sama macam awak, puting kedua keduanya tenggelam, sampai saya stress masa pantang 😢 saya ep mom selama dua bulan, hanya pumping dan masuk botol. Sekarang anak dah 3 bulan, saya tak terjaga sangat, susu pun drop. Jadi sekarang anak fully susu formula susu saya pun dah takda😢😢

1y ago

Hi sis, Saya sama macam sis. Masa pantang lagi try bagi puting untuk menyusu tapi puting tengelam susah baby nak hisap sampai mengamuk2. Last2 saya pump. Kalau boleh nak baby menyusu sampai umur 2 tahun. Tapi tulaa.. Sedih rasa.

Sy yg x tenggelam pun bby x reti menyusu 😭 dia tolak dgn lidah, kesian tngok kdg x cukup susu. Terpaksa pump bgi guna botol,kesal pun ada ni, rsa fail pulak as a mom 😓 bby bru 11 hri

1y ago

ye betul. selalu baby tolak guna lidah. tapi saya paksa juga

sama dengan sy. tenggelam sebelah kanan. tapi try jugak bagi. kadang2 dapat lekapan tu. kadang2 tak. bila tak tu , sy pump out susu takut bengkak

1y ago

saya pun cuba cara ni. mana tahu bila pump puting tu keluar

sy anak ke4, baby x pndai myusu bdan, tpaksa bgi susu formula.

5mo ago

Ank sis de tongue tie ke