Kulat susu

Hi saya first time mom. Dulu saya bf + fm tapi skrg susu saya dah kurang and jadi baby mmg fully fm je 🥲 saya perasan lidah dia lekat putih2 sampai dah taknak susu lagi dah. Mungkin sebab tu kot. Jadi saya cuba bersihkan tapi tak keluar. Apa perlu saya buat?

10 Balas

mmg sentiasa bersihkan lepas mandi..saya pakai yg silicon toothbrush..kalau NB pakai yg bulat tu bersihkan..lagu satu cek dia punya tounge tie bwh lidah tkut bnde tu kacau, ank sy ada mslh tounge tie nk kne operate, kalau x gngu penyusuan lpstu lidah jadi pendek n pelat nnti bila dh bsar

2mo ago

saya pun pakai ni tpi bhgian tgh xhilg juga huhu

Saya perasan time anak saya fm mmg cepat kulat susu naik. Kalau bf tak tebal sgt. Bersihkan guna napkin, silicon brush or kapas tu tp kena buat hari2 baru boleh nampak kesan hilang. Or beli ke farmasi juga beli cream sapu kt puting susu or paci. Tak ingat nama cream

Keep on bersihkan. Anak first sy pun macam tu. Igt tak payah bersihkan lepastu naik thrush jangkit kat breast. Tiap2 hari bersihkan. Buat 2x sehari atleast buat masa ni. Lepastu tiap2 pagi bersihkan ya lama2 dia kurang.

try ambil kain napkin bshkn dgn air suam lepas tu lap dkt lidah baby..gosok slow2 .jgn sental kuat2..sakit bby nnti😅kalau dh tebal mmg take time nk ilang kena rajin lap.mg dpmudahkan segalanya aamiin

tgk tebal mne.. memg ade jenis yg susah nk hilgkn dgn kain+air suam.. klu sis da cbe beberapa hri & xde prubahan, bawa baby ke klinik refer Dr.. x nak la smpi effect baby mnyusu kn..

kalau saya sis sya ambil air suam n tuala y lembut.cuci pakai tu ja guna jari.sbb kalau guna silikon susah nak tanggal.btw tu pengalaman sy

guna baby oral cleaner. rendam dgn air suam. gosok kat lidah baby slow2. hari2 buat, nanti lama2 akan hilang juga susu kat lidah baby.

cuci dgn air suam sis cepat tanggal. guna napkin atau sapu tgn

Bawa ke klinik ya. Lepas ni kena cuci hari2. Min 2x sehari.

kalau masih tak hilang. bawak jumpa doctor sis