30w baby tak bergerak

Hi saya first mom. Saya dah 30w, saya perasan anak saya kurang sangat gerak. Pagi tadi ada gerak perlahan tapi petang tiada gerakan langsung. Saya dah cuba minum air sejuk, tidur mengiring, selalu dia akan gerak macam ni tapi harini tak. Adakah saya perlu ke klinik untuk check, atau terus ke pac? Tapi saya takde tanda perut keras ke sekarang atau keluar lendir ke apa.

3 Balas

Selalunya kalau takde apa², baby kurang bergerak sebab baby dah makin besar dlm tu. Masuk trimester 3 jer hampir 90% aktiviti baby dlm perut banyak dihabiskan untuk tidur sahaja. Dlm apps ni pun ada mengatakan begitu. Tapi kalau dah sampai kurang dari 10 kali gerakan dlm masa 12 jam, better terus ke hospital tuk tahu keadaan baby d dlm sekaligus dpt menjawab segala kegusaran/kerisauan sis pd kandungan. Moga tiada apa² ya sis ? Semoga semuanya baik² saja 😇🤲

Kalau risau, trus pegi je cek kat dktr.. Jgn tunggu hari appt

Terus je pac. Takde tanda pn pergi je.