Minum apa ??? Makan apa ?? Untuk baby dan ibu

Saya dh 5 weeks preggy anak pertama .. saya alhamdulillah tkde alahan teruk .. cuma mual2 macam tu je .. tapi kalau naik kereta bau aircond kereta dlm perjalanan dan masuk mall ke masuk kedai dn klinik saya dh mual dn pening ... saya nak tnya .. mcm saya ni jenis dri dulu sblom preg tk suke minum dan bau susu .. nk muntah .. boleh tk suggest kat saya .. susu apa yg ok untuk saya boleh minum tnpa rasa bau susu tu kuat dn boleh telan??? Dan mcm anda mkn apa untuk sepanjang preg ni.. mcm minyak kelapa untuk mudah bersalin ke?? Jus maryam ke??? Ada mkn ubat2 @ pil2 untuk baby ?? Kalau untuk tumbesaran kalsium nak bg baby membesar dgn baik sihat kite kene mkn ubat apa yea???? Kalau ada gmbr boleh share sekli??? Boleh tolong saya😇😍 semoga ibu2 yg baca ni diberi kesihatan yg baik2 ☺️

1 Balas

Awal pregnancy ni paling penting ambil folic acid. Boleh try cari obimin/zincofer/iberet/maltofer yg selalu orang makan. Semua tu cukup untuk tumbesaran baby masa first trimester dan utk HB. Kalau takleh susu, ambil terus pil calcium. Boleh cari je kat farmasi. Untuk makanan alternative susu boleh try yogurt or cheese. Kacang almond pun ada calcium. Kalau tak, try susu kambing, kot mana tahu ok ke. Extra calcium pun penting untuk kita & kandungan. Lain tu just ambil makanan yg sihat je. Lebihkan buah & sayur. Kurangkan caffeine (termasuklah teh & choc), gula, makanan berminyak n pedas, makanan raw.