ada sesiapa penah alami x?

Saya delay period 9 day.. bile buat upt .. result positif.. soo sy target baby mgkin dlm 5 week then bile scan 2d.. xnampak ape2.. nmpk mcm dlm gambar bawah tu.. please ade sesape penah alami x?.. sy nie mgandung ke x?.. serius sy rsau.. mghrp sgt 2 tahun lbh.. baru upt positif..tlg doa kan sy

ada sesiapa penah alami x?
58 Balas

Ikut pengalaman sy. 1st baby mmg sy tak tahu rahim sy retroverted (kebelakang) jd potensi utk nampak baby tu agak lambat sikit berbanding rahim yg biasa. Lgpun masatu baby sy gugur 10w. Jd dia tak berkembang sgt. Lg susah nk jumpa. Kecuali sis jumpa pakar scan yg dh biasa. Dia akn jumpa kantung. 2nd baby sy check 5w pun tak nampak lg. Masatu sy jumpa dr je. Mesin dia pun agak kelam. Mmg tak nampak apa2. 10w++ sy repeat scan. Dh nampak baby & dh bertunas tgn kaki dia. In Sha Allah baby sis ada. Keep +ve. Folic acid jgn tinggal. Nnti repeat scan dlm 3 minggu lg ke. Semoga ada rezeki utk sis 😊

Saya mcm sis, 5week pergi scan xnampak apa2 lagi. So saya decide tunggu 8week then baru scan. Dah nampak kantung and janin. Sebenarnya, awal2 mmg tak perlu scan sebab akak menambah kerisauan ibu hamil. If upt positive, then mmg tu tanda mengandung. Scan bila dah 8week. Scan awal buat sis rasa risau and down. Tu akan effect your baby. So sis scan bila dah 8week ok? Saya dah alami mcm sis. Alhamdulillah now dah 16week. Sis take care ok? Folic asid jgn tinggal

Jangan risau sis....sy first klinik, langsung tak nampak apa2 sb maybe perut tebal/dinding rahim tebal doc cakap..sedih juga masa tu. ..tak puas hati sy pg scan klinik lain waktu tu jugak, alhamdulillah nampak kantung & clear😊..xkisah dah pasal duit masa tu asalkan sedap hati😅..so jgn risau sis...cuba pg scan kat klinik lain😊..xpun lagi 2 weeks datang scan balik..acid folic jangan tinggal ye...

Sama macam saya sis. Dapat tau preggy masa 5weeks. Pergi scan memang tak nampak baby sebab baru lagi. Yg ada cuma kantung sahaja. Selalu doc akan suruh datang scan balik masa 8-9 weeks. Inshaallah masa tu dah nampak walaupun kecil sangat. Alhamdulillah sekarang saya dah 24 weeks 3 days. Apa pun sis Jaga diri Dan Jaga makan yaa. Positif tu 😊

4y ago

Inshaallah .. aamiin

Sama dgn sy sis kalau ikut kan last period sy dah 5 minggu,tapi pego scan doc kata kandungan xmenjadi mungkin suspek mengandung luar rahim,siap lukis gambar suruh rifer p hospital ..tapi sy xp hospital sy tggu lagi 2 minggu alhamdulillah dah nmpak jantung bby ..xtau lah kalau sy p hospital hari tu jadi mcm mna ..

Hai sis. Jangan risau, selalunya memang tak nampak masa 5w, sebab saiz baby sangat kecik. Saiz bijan gitu. Keep makan acid folic, jangan buat kerja berat. Masa 9w nt scan lagi sekali. InshaAllah dah boleh nampak baby & dengar heart beat dea. Jangan stress btw. Stay positive. Semoga baik baik aje 💪🏼

4y ago

Amin... Tq awk..bg semanngat sgt positif dekat sy... hrp sy dpt jd ibu yg di impi kan setiap wanita.. dokan sy

Rahim sis retroverted ye? Sme mcm sye hihi. Jgn risau, org mcm kita ni klau pregnant mmg lmbat skit nmpak klau scan kat perut. Tpi klau buat tvs maybe da bole nmpak means scan bawah. Rahim retroverted means rahim jenis ke belakang. Sye da 11w + aritu scan pun baby tenggelam timbul 😂😅

4y ago

Sis intan, in shaa allah pkir positif je sis. Try buat tvs in shaa allah bole nmpak da. Klau scan perut maybe lmbat skit bru nmpak.

Period teratur x?sy period xteratur... Masa first time scan pttnye ikot last period dah 9w... Tp masa tu blm nampak ape2..rahim je menebal..kantung pun xnmpk... Repeat scan 2w lepas tu bru nmpk kantung... Dlm 4w lebih mcm tu... Repeat lg lepas tu bru nmpk heartbeat... Sy ttc 8y.. period mmg kacau

4y ago

Saya pn sepatutnya da 6w. Tp period mmg xtratur mmg delay 1mggu atau 2 mggu mcm 2.. Scan ari2 xnmpk kantung pun. Lg. Doc kata awl lg. Tggu repeat scan 2 mggu atau 1 blg lg.

Hi awk. Nak lebih selamat, awk tunggu lagi seminggu dua utk scan. Mcm kes saya, nampak kantung je dlu 5 minggu 6 hari. Lps tu doc akan pnggil utk scan lagi time kandungan dah 8 minggu. InsyaAllah ada rezeki utk awk tu. mungkin terlalu awal utk scan lagi.

5w awl lg sis..sy pon 5w cm sis..igt nk g scan ms 7w sbb ade scan free kat area rumah tme tu hihi if xnmpk jgk igt nk repeat ms 10w.. Xpon if sis btol2 nk puas hti, sis try scan ikot bwh(miss v)..insyaAllah akan nmpk if pregnant😊

4y ago

Baek sis..tq for da info😊