Kuning baby

Hi ibu ibu. Saya skrg tgh preggy 37w,6days. Saya darah O. Dgr2 kalau darah O,kalau baby lahir ada kuning,lama nak sembuh. Ada tak cara nak cegah baby kena kuning time lahir nanti? Minum air kosong bnyk2 blh tak? Sbb saya ni kurang kemanpuan nak beli supplement. Mntk pendapat ye.

10 Balas

saya darah o+ ,saya amalkan mandian ubat cina,elakkan makan panas dalam cth halia,lada hitam,kunyit wlpn bawang doktor kata boleh still sya avoid mkn,sya mkn anggur hitam,sup lobak putih+ daun kucai Alhamdulilah kuning baby turun dri 11 la ne dh 6..kemudian kerapkan susu kalau boleh sejam sekali tkpun sejam setengah..if darah anak sama golongan dgn darah kita lgi cepat turun kuning itu apa yg misi bgitau kt saya.

Saya darah A+ anak kuning sebulan lbh.. mcm2 ikhtiar buat.. mndi mcm2 jnis herba & petua.. myusu bby 1j30m sekali.. fully Breast tetap kuning lme. Dah sampai thap nk kne ambk 3botol sample darah. Btw moms kne elak mkn bwg putih, halia lada hitam.. senang crte mkn panggang jelh. Saya minum susu kmbing jgk dlm mse sme ikhtiar lh mcm2. Lg byk bby kencing & berak lg cpt kuning trun InsyaAllah

saya n anak sama darah O . harini dah 27 hari still kuning lagi. kuning turun tapi lambat . kerapkan menyusu 1-2 jam sekali . anak kuning mmg akn tidur je . kena kejutkan bagi susu . sy mndikn jgk dgn daun kucai . paling tggi bacaan kuning anak sy 18..da patut admit wad . tpi sy tawakal jaga sdiri bagi kerap susu . skrg da 7. lagi sikit lgi nak hilang kuning .

anak saya kuning juga kami bagi susu ibu saja dan iktiar juga cara lain. kami rebus air kucai mandikan dia dengan air kucai direbus tu, lepas tu kami bagi minum sengkuang cina perah bagi minum dia saja jangan campur air lain dan anggur hitam perah air dari buah tu then bagi minum dia je jangan campur air lain . in shaa allah , allah bagi baby sihat ..

saya darah o positif, banyakkan bagi susu pada baby. if baby tidur kejutkan baby 2jam sekali untuk bagi susu. alhamdullilah dengan susu badan je saya hantar baby 4kali checkup. paling rendah 5.8mg endup doc cakap tak payah datang check kuning baby lagi.

sy darah A pun anak kuning lama puan.. nanti lepas bersalin, mommy bykkan minum air 0, makan cukup nutrisi susukan anak 1-2jam sekali dari baru lahir sampai habis kuning, kalau blh 1jam sekali la.. siang dan malam tau bkn siang saje.

Baby sy baru 14hari..kena tahan nicu sehari sebab kuning 127..pastu dh blk rmh..ulang alik kk 4x check kuning..alhamdulillah tadi last dh turun 51..sy pun darah O+ anak B+ sy just susukan baby kerap..lg kerap dia berak kencing lg bagus..

4mo ago

Salah mindset awak tu. Saya sarankan awak please cari ilmu penyusuan yang betul dari sekarang.

sy drh O juga..br 2 minggu lps brank..sy mndi kn bby pki daun kuchai..sbb bby kuning 11.7 lps mndi daun kuchai kuning bby turun jdi 6.3 dan bnyk kn bgi bby ibu susu juga..kurng kn mkn halia..

4mo ago

daun kuchai tu sapu² kt badan bby msa tgh mndi kn bby..hrp brkesan dgn bby sis.. kesian bby klu kuning xturun turun..sbb asyik kna cucuk ambil drh

mak saya buat minum air kacang lendir( baby kacang lendir yg kecil dan muda²). .tapi kena basuh elok² and rebus dulu. .alhamdulilah terus turun kuning anak. .dr 97 turun ke 55

msa ank 2nd,.msa preggy mnm susu kurma,elakkn mkn mknan panas2>halia,b.pepper dll..dri preg 7m smpi la bby sebulan..bby lahir kuning xtinggi n xlama..