Pantang 100 hari

Saya dan husband dah bincang lepas 100 hari baru boleh bersama. Tapi sekarang baru 2 bulan lebih saya teringin nak bersama. Nak cakap dgn husband tapi at the same time masih takut walaupun luka jahitan dah sembuh. Cumanya keinginan nak bersama tu meningkat. Hari2 saya tahan. Bantu saya nak atasi 😪

14 Balas

tak perlu tunggu 100 hari pun puan . dlm islam kering nifas,dah bersih,dh sembuh boleh saja bersama & yg penting dah mula ambik perancang dgn disiplin la. 100 hari tu cara org lama, dulu mana ada pil perancang apa semua tu.. jd cara tu boleh la sedikit sebanyak bantu jarak kehamilan baru wlaupun agak pendek jugak tempohnya..

2y ago

maximum 60 hari

Saya pun awal2 plan lepas 100 hari baru nak bersama. Hari ke 95 dah bersama sebab rasa mcm dah sembuh sepenuhnya. Walaupun masih trauma sakit beranak 😭 sakit jugak ye even dah try slow2.. terngiang2 je kena seluk ganas2 time check bukaan dulu sampai takut nak bersama suami 😢

Sebenarnya pantang 100hari nh ikut pada orang. Saya dlu habis ja 44hari terus bersama. Tapi saya buat pelahan2 la alhamdulilah ok. Tak perlu malu nak mintak dahulu Utk Nk berhubungan Sbb Mmg kita perlu melayani suami2. 🤭 semoga berjaya

Ok la sis ada keinginan utk bersama. Sy time pregnant ni nafsu dh kurang. Xde rasa nk bersama langsung.. Pjj dgn suami pun xde hal kalau xbersama. Risau jgk takut lepas bersalin nt still xde keinginan jgk sb bercampur dgn perasaan takut 😅

😅😅😅 Xdk pe la sis, dua bln lebih tu, ok je...klau risau, bincang dgn suami spya buat slow2 je dlu...xpn sis buat posisi sis kt ats, sis y kwl jd lbih mudah... kdg kita je risau lebih, tp luka tu dh sembuh elok dh....

nak bantu mcm mana nye. ckp je la kt husband tu & try je lah dulu slow2. kalau sakit, stop. dok tahan buat apa.

2y ago

kalau nk boleh je cuba plahan2..nanti mula2 rasa lain sikit..dh 2,3x ok la..bgitau suami yg awk dh ready nk bsama

cuba slow² sis. sy cukup² 100hari tetiba suami mtk nk bersama. perasaan takut tu ada sbb rsau sakit dkt bahagian jahitan tapi alhamdulillah xde rasa apa² pun.

Awak kena bincang dengan suami dulu. Memang mula mula akan rasa scary. Go slow. Jangan paksa diri.

klau ikut doc, if bersalin normal, 6 mggu after bersalin boleh dah. asalkan luka dh kering sume n start lah slow2 haa

klu saya dlu saya yg rogol suamiii😂😂😂😂😂sbb xtahan... dia pun layannnn

2y ago

hahahaahahah adoii klkr lah