bersama suami selepas 100 hari

assalamualaikum mommies.... saya new mom... sekarang usia baby saya dah 2 bulan++ ....tak lama lagi akan lepas pantang 100 hari utk brsma suami... hubby slalu usik ckp xsabar tggu lepas pantang... in medical 6w dah memadai utk bersama suami, tp saya tak pasti adakah lepas 100 hari betul² selamat utk bersama suami? luka luaran dah bercantum... dalaman taktahu... kalau lepas 100 hari confirm selamat then saya berani laa.... nak tau pengalaman mommies semua... tolong share yaa #pleasehelp #ingintahu

6 Balas

Waalaikumussalam, bergantung pd keberanian dan kesediaan individu sndiri. Boleh cuba slow2, klu sakit, berhenti dulu. Sbb smlm ada nmpk post sorang sis ni anak usia 3 bulan, dia dh mengandung lg. So maksudnya dia ada bersama suami within that 100 hari pantang 😅 jd selamat tak selamat, mmg berbeza setiap individu, kena cuba sndiri 😁

Tak Perlunya tnggu 100hari.. kalau rasa darah nifas dah tak ada and luka semua da sembuh dah elok boleh ja bersama. Saya habis pantang 44hari terus bersama..

1y ago

luka luar dh bercantum semua cuma luka dalam yg taktahu ... 😅

Kalau dh sembuh, xperlu pun ikut 100 hari tu. Tu adat sahaja hehe. Kalau sis dh rasa sihat, boleh je layan suami slow2. Suami pun mesti paham kot.

1y ago

oky sis tq... kena start slow2 la kan haha

Sye pon pantang bersama suami 100hari. Tapi sekarang ank dh 3bulan pon masih belum bersama lagi sbb tkut😅

1y ago

haha saya pulak berani ja cuma tak sure luka tu dah betul-betul sembuh belum 😅

Dalam islam takde pun pantang 100 hari , dah habis nifas boleh dah . ambil perancang , main slow2 ..

1y ago

haah tulaa yg saya tahu pantang 100 hari tu amalan org tua2 sbb nak make sure betul2 sembuh.... harapnya mmg dh sembuh laa nanti 😊

kalau sis berani dh boleh..tp sy dlu 4 bulan baru berani

1y ago

saya berani cuma tak sure luka betul² dh lega... kalau mmg confirm takkan jd apa2 lepas 100 hari in shaa Allah saya berani