Bersama selepas pantang

Salam nak tanya normal ke sakit dalam vagina bila nak bersama dgn suami? Luka dan jahitan dah takde. Tgk mmg mcm dh sembuh habis tapi bila cuba masukkan bebird tu rasa cam ada luka dalaman. Sape ada pengalaman sama?? Camne nak bersama mcm ni? #SeriusTanya #firstmom #bantujawab #newmom

5 Balas

boleh jadi sebab kering, boleh jadi sebab ada scar tissue, boleh jadi sebab luka tak sembuh elok lagi. depends on masa bersalin haritu luka teruk mana, kena jahit ke tak, pantang elok ke tak etc. semua main peranan. kalau dah cuba guna pelincir pun masih sakit, maybe better tunggu dulu bagi skin & muscles tu sembuh betul2 dulu.

2w ago

hari ke berapa tu atas masing2. rate of recovery semua orang tak sama. especially kalau kena episiotomy & jahit, memang akan ambil masa lebih lama untuk sembuh dari kalau koyak naturally. jangan risau, bagi masa lebih sikit, banyakkan vit C, kunyit & blackpepper dalam masakan untuk cepat sembuh luka. kalau lepas 3 bulan masih sakit, most probably sebab scar tissue. boleh buat scar massage.

kdg kering sbb kita xghairah & masih trauma dgn sakit bersalin . Sy pernah alami lama2 nanti akan okay cuma kena explain kat suami supaya slow2 atau boleh bersama waktu awk sendiri rasa nk bersama klau bersama waktu awak xbersedia mmg akan rasa sakit

kemungkinan vagina kering. penis pula mmg takda pelincir semulajadi. jadi kena cuba pakai pelincir

Dah lama tak have sex, so kering sgt kat situ. Sy pun luka. Letak aloe vera baru ok. Try guna lube

puan try mintk husben beli n pakai pelincir ketika bersm.