Tips buang air besar

Saya dah selamat bersalin dan kena jahit 2nd degree tear. Hari ni hari ke-7, saya belum lagi buang air besar takut jahitan terbuka. Ada tips tak mommy untuk buang air besar tanpa teran?

12 Balas

Hi dear. Saya pun sama 2nd tear degree, sy takut nak membuang sampai seminggu tak berak. Then lepas seminggu tu macam sakit perut sikit nak membuang, sy try laa makan ubat lembutkan najis. Tapi tak berkesan dah, sbb najis yg hujung tu dah keras sbb kita lama sgt simpan najis.

mcm sy nurse suruh beli ubat lembutkan najis kat farmasi. nnti ubat tu akn proses kita punya poo, xperlu teran. sy 3,4 hari sekali sy telan ubat tu, alhamdulillah blh mmbuang tnpa teran. harini day 16 sy msih tkut2 nk teran poo wlaupon jhitan dh ok. ghisau.

Sy hari ke 5 bsalin pon xmembuang..dah makan ubat sembelit hospital bagi pon xjalan..nurse suruh beli ubat sembelit kt farmasi ajer..tp sy xbeli lg,sy makan sayur sawi banyak2 drp nasi..esoknya senang betul mbuang,xsakit walaupon byk luka jahitan..

Saya masa anak first makan dulcolax 2biji , mmg cair najis tapi sakit perutla . Najis mmg sembur sembur kelua😂 Anak kedua pulak saya makan phytonatal nona roguy malam 3capsule takdela sakit perut sangat . Najis mmg lembut je takpayah teran beria .

3mo ago

Sayur semua saya makan , oren semua , ubat kk bagi and beli kat farmasi lactul pun tak jadi . Cucuk bontot pun saya dah try ni boleh try kalau 2hari tak berak , najis tu mmg kelua sendiri je lepas pakai kena duduk dalam toilet sesiap .

dah cuba ubat sembelit dari kk ke? kalau belum nanti mintak dengan doc atau misi minta ubatnya. sbb ubat sembelit tu akan buat sis rasa nak membuang je. saya pun membuang masa pantang hari ke 7 sbb ada masalah sembelit (pop keras)

4mo ago

Nanti najis akan lembut kee sis ? Sbb sy try 2 dah ubat dari farmasi. Diaa mmg tak sakit perut tapi najis auto rasa nak terkeluar. Tapi najis tak lembut pun. Bilaa terteran sendiri, njis tu keluar sikit, terpaksa korek bagi dia jatuh 😭.

sy hritu minum air masak bnyak bnyak lpstu lepas dh berak semua dh x kerp minum air masak😂makan ubat pon boleh InshaAllah berak ..pastikan berak tu btol btol nk kuar bru pegi tandas ..sakit oo kalau keras 🥲

saya dulu makan limau sunquick tiap2 pagi. alhamdulillah najis lembut and senang membuang. try lah. buah limau ni pun bagus untuk cepatkan penyembuhan luka

Kalau saya. Saya tk makan ubat untuk cairkan najis. Saya makan bubur je sampai la bole membuang. Lepas bole membuang baru lah makan nasi

beli ubat lactulose . boleh bantu lembutkan najis . saya lepas bersalin makan ubat tu , alhamdulillah najis lembut je keluar tanpa teran

sy beli ubat pelembut najis di klnik..memang lawas xperlu teran tp bgtaw la kt doktr yg Kita Baru lepas bersalin