Buang air

Salam ibu2. Boleh ke nak buang air besar guna tandas cangkung? Risau jahitan terbukak. Harini pantang hari ke 7. Risau tak buang air. Lgpun jahit sampai ke blkg. Jahitan pun ada rasa sakit lg

20 Balas

Better jgn dulu.. Nti nyesal kn.. Sy pn bersalin jahit smpai belakang, ade skali mndi kat hospital nk kencing, sy terduduk kankang sbb xbiase kencing berdiri.. N then jahitan sy terbukak 1cm.. So sy nasihat jgn laa.. Nk buang air gune tnds dduk laa.. Klu xde, sis buang air smbil diri tpi bengkok kan sikit kaki tue.. Klu susah najis nk kluar, sy saran kn ubat air yg masuk pggung.. Terus berkesan on the spot lpas masuk.. Selamat berpantang sis.. 😊

4y ago

Hee thanks sis. Post ni dh lama. Anak saya dh 7bulan skrg 😂

tandas cangkung sis tu ada satu step naik atas ke or rata ja lantainya ? klu ada satu step naik ke atas, duduk la kt lantai tu risaunya la lahai arwah tok saya mcmtu, nasib ada satu step utk naik ke tandas tu so dia duduk ja mcm duduk di tangga tu, then buang or klu cuba buat jenis squat tu, buat sikit jaa, jangan bebetul sangat squat, bend sikit jaa or cari la kerusi jenis ada lubang tengah tu

5y ago

klu takut lapik la, tinggal lubang punggung tu jaa cuci bersih bersih kawasan keliling tu dulu ke

Sy stndby tandas ddk.. Beli awal2 yg oku punya sbb kat kg tndas cngkung je ada.. Beli online kat shopee.. Xsmpai rm30.alhamdulillah..memudahkan urusan sbb skrg 3rd Trimester.. Guna tnds Cgkung lama2 pon xlrt dah..

5y ago

Ohh dia mmg macam sebijik tandas duduk tu ye. Kalau sama blh lah beli. Takde la takut nak membuang. Thank u sis

Dekat farmasi sye ade nampak kerusi yg utk letak dekat tandas cangkung ni... Sye pantang nnti kt kg, tndas cangkung. Dh plan nk beli krusi tu siap2 sebab mudahkan urusan kite nnti.. Hehheheheheh

4y ago

Kt farmasi ade mcm2 kerusi... Utk buat tngs tu pon ade.. tp harga jelah bkorban sikit... Tp tgk farmasi jgk la.. jns besar so mcm2 krusi ade..

Baru 7 hari tuh...jgn cangkung dulu .🙏.seram akak dgr..klu takde tandas duduk try buang sambil berdiri atau bongkok skit badan tu..mmg susah skit lah tapi nak elakkan dari jahit tbukak je

mkn bubur ja sis rajin2 mkn buah and banyak mnum air putih, mcm sya hbis bsalin kena lg ada buasir tp syukur alhamdulillah najis tak keras jadi tak sakit biar cangkung 😅😅

Jahitan sampai belakang sebab kene gunting besar ke koyak sis? Nanti minta doc ubat lembutkan najis. And boleh je buang air sambil berdiri kalau takut cangkung.

4y ago

Miss v hancur? Besarnya pengorbanan...

jagan meneran sgd bile cangkung kaki rapat . tak oun kalau sis tak de tandas duduk . sis suruh laki tebuk baldi . duk atas baldi . sbb jahitan smpai kebelakag risau lak

4y ago

kalau sakit gi la beli . sy bg cadangan je . sbb sy pnh guna ok je

Thank you semua. Post dah lama tahun lepas baru nak keluar tahun ni 😂 Anak dah 7bulan sekarang. Semoga komen2 kat bawah boleh bg info kpd yg lain2.

Better sis mintak ubt berak dkt klnik..ubt yg melembutkan najis..nanti senang berak..kalau gune tndas cgkung just berdiri je..

5y ago

Ye..ubt tu buatkn njis kte lembut..dan kte xpyh nk teran sgt bile berak