Air ketuban banyak

Saya dah 32week , check up semalam doktor kata air ketuban banyak dah 22cm . Siapa yang ada pengalaman macam ni ? Sebab apa ye ?

5 Balas

Hi awak. Maaf ye jawapan saya mungkin macam menakutkan sikit. Tapi saya ada pengalaman, sebenarnya sebab anak saya ada kelainan dgn salur makanan dia. Bersambung dgn salur penafasan jadi dia tak dapat telan air ketuban. Dokter tak dapat detect masa tu tapi jadi concern sebab kandungan dah term. Tapi kalau awak ada GDM, mungkin sebab tu juga. Tak apa check nanti ya dgn dokter

1mo ago

Tak ada awak. Semua nampak normal. Tapi saya tak sempat buat detail scan, cuma scan di kk je. Cuma last scan week 38, perut size 36w.

Kurangkan manis2.. macam saya ada GDM mmg air ketuban banyak 😅 doktor suruh kawal pemakanan and dia akan monitor dari semasa ke semasa.. Sekarang anak saya pun baru masuk 3 bulan alhamdulillah sihat...

Elakkan amik benda manis. Sebab benda manis ni buat baby banyak kencing. Kencing baby menyumbang pada air ketuban awak.

ad kencing manis ke??klu ye..kurgkn mnis sbb bby kencing byk..

1mo ago

Doktor tak ada cakap apa ii . Cuma suruh datang balik lepas 2 minggu

doktor ada mention tak possibly sebab apa? ada tanya doktor?

1mo ago

patut sis tanya je doktor walaupun dia tak mention apa2. tapi faham je kadang in the moment tak terfikir kan. sis buat list soalan2 apa nak tanya, next appointment nanti tak lah kita terpinga2 nak tanya apa kan. air ketuban banyak ada banyak sebab. yg paling common sebab gula tinggi. hopefully itu je lah, ye lah lepas raya kan 🤭 cuba control makan sikit, tengok turun tak nanti. selain tu, memang kena repeat scan, seeloknya detail scan baru boleh tahu sebab apa.