Hb Rendah?

Saya check up KK waktu w19, HB low 10.6. Dr suruh makan iron tablet color coklat kecik tu 2 biji untuk naikkan HB, sebelum ni hanya makan 1 biji. Dorg pesan bahaya HB low sbb boleh ganggu tumbesaran baby. 2 minggu lepas tu w21, HB saya hanya naik jadi 10.7. Dr n nurse hanya pesan continue ubat iron 2 biji mcm diarahkan. Tapi bila check up di HKL w22 (ada follow up di HKL sbb pernah warded waktu w15), Dr inform ferritin saya sgt tinggi dan mintak stop semua ubat iron. Dr HKL inform Ferritin terlalu tinggi boleh bawak mudarat. Pening pulak kepala pikir sama ada perlu stop atau x iron tablet. Pendapat 2 Dr dari 2 tempat berbeza2. Boleh ibu2 berpengalaman bagi pendapat?

2 Balas

Hb saya pun low. Latest check hari tu 9.9. Kena makan iron tablet jugak 2 biji sehari + eurofer. Harap2 next checkup okay. Nurse pesan kena cut terus teh kopi & minum berkafein lain. Takut affect hb juga

Better ikut kata pakar...kk mgkin xcek lvel ferritin tu..so mgkin dorg xtaw..boleh tnye hkl kot kalau stop mkn ubat smua..nk kne mkn ape utk naikkn hb