berat ibu melebihi had yang sepatutnya.. betul ke susah nak bersalin normal?

Saya check up 2 mnggu sekali dah sekarang, 32 minggu. Perlu monitor doc sebab berat naik mendadak. Doc pantau dan bagitahu susah untuk bersalin normal jika berat ibu naik mendadak. Risiko baby besar, koyakan besar, bahu baby boleh patah and so on.. betul ke? Ada ibu2 yang berpengalaman tak? Selera makan susah nak control ?.. tq

1 Balas

Bkn doktor/misi saja2 suruh kawal berat. Bukan tak bagi makan/makan sikit. Cuma makan kasi balance n sihat supaya berat badan naik dgn sepatutnya. Kalau lapar snacking buah/kekacang. Mmg kalau berat naik mendadak ibu boleh dpt kencing manis time mengandung dan risiko baby besar. Baby besar ni lemak akan terkumpul kat bahu, so dpt kes shoulder dystocia(baby lekat kat bahu masa lahir) yg boleh merisikokan baby, possible oksigen kurang dapat kat otak time proses bersalin, boleh bawa pada kecacatan otak baby(cerebral palsy)-minta dijauhkan. Sy byk kali tgk kes baby besar yg stuck yg pengakhiran tak berapa bagus

5y ago

Baik.. kena control makan.